Vacature

Kom jij werken bij Van Gelder?

Bouw met ons mee aan een veilig, bereikbaar, leefbaar en verbonden Nederland!
3
Project

Natuur staat voorop bij vervanging decennia oude waterleidingen

Icoon van opdrachtgever
Opdrachtgever
Evides Waterbedrijf
Icoon van gebruikers
Werkmaatschappij
Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken
Klever Boor- en Perstechniek
Icoon van locatie
Locatie
Burgh-Haamstede
Icoon van tijd
Uitvoeringsperiode
2023-2024

Via de waterleidingen in natuurgebied Kop van Schouwen stroomt dagelijks vers drinkwater naar 70.000 Zeeuwse huizen en bedrijven. Maar de leidingen zijn oud. Evides Waterbedrijf wil het bestaande net vervangen, vergroten en verstevigen, om zo klaar te zijn voor de toekomst. Van Gelder vervangt 4,5 kilometer aan leidingen. Het is een complex project, omdat we midden in een Natura 2000-gebied werken, waar flora en fauna beschermd worden. Maar daar houden we op een innovatieve manier rekening mee.

Nederland telt 162 Natura 2000-gebieden. In deze zones worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden.

Het waterleidingnet voorziet zo’n 70.000 huishoudens van drinkwater. Mede dankzij ons werk kunnen zij ervan op aan dat er water uit de kraan komt. Nu en in de toekomst.

Een kijkje nemen op het project?

Werken in een Natura 2000-gebied vraagt een andere kijk op ons dagelijkse werk. Zo mogen we in duingebied Kop van Schouwen, bij Burgh-Haamstede, vanaf begin april enkele maanden niet werken, onder meer vanwege het broedseizoen. Bovendien komen er veel toeristen, waar we in de zomermaanden ook rekening mee houden. Als we wél aan het werk zijn, staat de natuur bij al onze activiteiten op één.

Innovatief werken

Van Gelder won de aanbesteding, mede door ons innovatieve plan van aanpak. Daarin beschreven we uitvoerig hoe we omgingen met de CO₂-reductie, stikstofdepositie en de inzet van elektrisch materiaal. Onze energievoorziening loopt op waterstof en we gebruiken HVO-diesel of HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil). Dat levert zo’n 90 procent minder CO₂-uitstoot op. We zetten aggregaten op mierenzuur in, rijden op elektrische fietsen, drinken niet uit plastic bekers en zetten geen bouwradio’s aan. In toolboxmeetings houden we elkaar bewust van het feit wat het betekent om in zo’n bijzonder gebied te werken.

Speciale gestuurde boortechniek

Om de nieuwe leidingen aan te leggen, mogen we op diverse lokaties geen sleuven graven. Daarom zetten we een speciale gestuurde boortechniek in: Horizontal Directional Drilling. Met een elektrisch aangedreven boor en zeven kranen trekken we de leidingen in hun geheel door de grond, zodat de vegetatie ongemoeid blijft.

Een uitdagende klus, maar tegelijkertijd ook een bijzondere, vanwege de fantastische omgeving en onze bijdrage aan een eerste levensbehoefte van veel Zeeuwen: drinkwater.

No items found.
Klik hier om naar de vorige (pagina) te gaan
Klik hier om naar de volgende (pagina) te gaan

Wil je meer informatie?

Berry Krouwel

Algemeen directeur Stam & Co