Vervangen riolering Julianaplein Groningen

Project Info

 • Categorie

  Actuele projecten, Energie & Water, Openbare ruimte

 • Opdrachtgever

  Gemeente Groningen

 • Type project

  UAV en UAV-GC

 • Projectomvang

  € 1.600.000,-

 • Uitvoeringsperiode

  november 2016 - juli 2017

Riolering verlegt voor aanpak zuidelijke ringweg

In opdracht van de de gemeente Groningen verlegd Aannemingsmaatschappij Van Gelder de riolering in de omgeving van het knooppunt Julianaplein in Groningen. Deze rioleringen worden verlegd, zodat er ruimte vrijgemaakt wordt voor het nieuwe Julianaplein als onderdeel van de zuidelijke ringweg van Groningen. 

Duurzaamheid

Direct naast het projectgebied ligt Zwembad de Papiermolen. Dit zwembad wordt tot op heden op de reguliere manier verwarmd, maar de verwarming van het water wordt straks gedaan door het riool! Een deel van de nieuwe riolering is voorzien van een systeem waarmee de warmte uit het riool gebruikt wordt om het water in het zwembad te verwarmen. Daarvoor worden speciale rioolbuizen geplaatst, die zijn 'omwikkeld' met buizen waardoor transportvloeistof stoomt. Deze vloeistof wordt opgewarmd door het rioolwater, waarna de warmte gebruikt wordt voor het verwarmen van het water van het zwembad. 

Archeologische begeleiding

Het Julianaplein en de directe omgeving liggen op de uitlopers van de Hondsrug. Ook de Linie van Helpman heeft in deze omgeving gelegen. Een klein deel van de werkzaamheden wordt daarom onder archeologische begeleiding uitgevoerd. Uitvoerder Alfred Strijker vertelt: "In deze omgeving zijn al veel werkzaamheden uitgevoerd, nu maar ook in het verleden. Uit het uitgebreide vooronderzoek dat de gemeente heeft verricht, is gebleken dat een aantal plaatsen zijn waar niet eerder is gegraven. Tijdens onze werkzaamheden op die locaties kijkt een archeoloog mee of er bijzondere zaken in de bodem zitten, zoals sporen van bewoning uit de prehistorie of een deel van de Linie van Helpman." 

 

 

 

 

 

Picture of Paulien Bisschop

Omgevingsmanager

+31 (0)6 83282822

Paulien Bisschop