‘Duurzaam werken is niet eng’

Dashboard met doorlopende resultaten over co2-reductie

Elke dag houdt Arjan Klepper zich bezig met duurzaamheid. Zodat Van Gelder ook een bijdrage levert aan een gezonde, duurzame leefomgeving. Voor de senior projectcoördinator van de Aannemingsmaatschappij is het niet iets wat af en toe de revue passeert, het is een dagelijkse bezigheid. “Al onze contracten hebben een duurzaamheidsuitdaging”, vertelt hij.

Elk project wat Klepper tegenkomt draait om duurzaamheid. “In 2050 moeten we klimaatneutraal werken. Als het gaat om co2-reductie moeten we de 49% halen in 2030.” Om die opgave te monitoren en in goede banen te leiden heeft de coördinator een dashboard gebouwd. “Dat dashboard rekent automatisch de uitstoot reductie van CO2, NOx, NH3 en Fijnstof uit. Als het gaat om de reductie hebben wij die doelstelling van 2030 allang behaald.’’

Doorlopende resultaten

De trots en gedrevenheid klinken door in elk woord. “We kunnen nu alles zo dusdanig vastleggen en registreren, dat we aantoonbaar bijdragen aan de doelstellingen. Voorheen moesten we de berekeningen met de hand uitvoeren, dan duurde het erg lang voordat je wat wijzer werd. Nu zie je het direct, wij zijn ook de enige die dit hebben.” Het ontwikkelde dashboard geeft doorlopend resultaten over de CO2-reductie. “Het is elk moment van de dag zichtbaar.”

Zware beloftes

Wie denkt dat Klepper tegenwoordig achterover leunt en glimlachend naar zijn dashboard staart, heeft het mis. “Vanuit aanbestedingen worden er zware beloftes gedaan. Mijn taak is om die beloftes waar te maken, maar dan wel rekening houdend met de praktische zaken. Ik blijf constant met praktisch oog kijken. We gaan voor zo min mogelijk overlast voor onze uitvoeringsteams en zoveel mogelijk CO2-reductie.’’

Mindset

Wat de harde werker ook belangrijk vindt is de mindset. “Duurzaam werken is niet eng. Ons team in Amsterdam weet nu dat duurzaam werken geen grote aanpassingen vraagt, je kunt nog steeds je weg bouwen.’’ Volgens de coördinator wordt het tijd dat de rest van Nederland die manier van denken overneemt. “Hoe we dat bereiken? Door het dashboard. Je ziet namelijk direct de invloed, dat werkt motiverend. Je bent heel bewust bezig.”

Toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet? Daar hoeft Klepper niet lang over na te denken. “Veel circulair bouwen, daar moeten meer ketenpartners voor aansluiten. We werken vaak nog te traditioneel.”