Geslaagde studentendag bij Van Gelder Rail

Rondleiding
Kabels lassen
Wissels upgraden

Op woensdag 6 februari brachten circa twintig MBO-studenten in het kader van hun keuzedeel ‘introductie Railtechniek’ een dag door bij Van Gelder Rail. Dit vond plaats op het terrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) in Beekbergen, dat hier uitermate geschikt voor was, omdat de stoomtreinen pas vanaf april weer rijden en het spoor – naast onderhoudswerkzaamheden – op dit moment buiten gebruik is. Dat betekende dat de studenten op een veilige locatie en in daglicht aan het werk konden. Mede dankzij de inzet van de vrijwilligers van de VSM werd het een zeer geslaagde dag.

Kennismaken met de spoorbranche

Deze introductiedag maakte deel uit van een breder programma waaraan ProRail, opleidingsinstituut Railcenter en andere aannemers binnen de spoorbranche meewerken, waarbij elke spooraannemer een dergelijke dag organiseert om de studenten kennis te laten maken met de verschillende facetten van het werk.

Na aankomst bij VSM, een korte presentatie en de veiligheidsinstructie, werden de studenten opgesplitst in duo’s. Verspreid over de dag volgden ze een rondleiding over het VSM-terrein en workshops in het lassen, afmonteren en meten van kabels, het upgraden van wissels en het bouwen van een fictief onderstation door middel van een puzzel.

Bewust Veilig

Tijdens de workshops jureerden de instructeurs van Van Gelder de studenten op basis van de vijf pijlers van de Bewust Veilig-campagne, te weten betrokkenheid, vakmanschap, grondbeginselen, informeren en uitstraling. Hieruit kwam een gedeelde eerste plaats tussen studenten Luca Koops (constructie), Nathan van de Loenhorst (werktuigbouwkunde), Yoran Vos (mechatronica) en Bart van Velthuizen (werktuigbouwkunde), die hun prijs (een vrijkaartje voor een rit met de stoomtrein) dankbaar in ontvangst namen (zie foto).

Of de dag voor herhaling vatbaar was? Dat kun je wel zeggen. Terwijl de studenten na een dag vol indrukken teruggebracht werden naar station Apeldoorn, ontstond in het restaurant van VSM een heuse brainstormsessie voor een vervolg. Om met de woorden van mede-organisator Rudolf Meijer af te sluiten: dat er maar genoeg interesse mag (blijven) ontstaan voor werken in de railbranche!