‘Geweldig om elke dag weer bij te leren in de praktijk’

Samantha staat haar mannetje tussen de mannen van Van Gelder

Sinds twee jaar werkt de 28-jarige Samantha Soelen bij Van Gelder. Het is haar eerste baan na haar studie Ruimtelijke Ordening en Planologie. Samantha is omgevingsmanager bij Aannemingsmaatschappij Van Gelder en pakt met name integrale projecten op. Een drukke, maar ook heel leuke baan, zo laat ze weten.

“Veel mensen denken dat ik alleen maar de communicatie met de omgeving verzorg, maar het is zóveel meer. Ik moet met diverse partijen allerlei zaken afstemmen. Denk aan de hulpdiensten, Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders. Ook moet bij de projecten rekening worden gehouden met de vergunningen, de locaties van kabels en leidingen, flora en fauna en natuurlijk alle omwonenden.”

Complete plaatje

Op dit moment is Samantha bezig met het tweejarige project ‘Groot Variabel Onderhoud West Nederland Zuid 20/21’. Haar team werkt daarbij negen aaneengesloten weekenden op verschillende locaties in de regio Rotterdam aan de weg. Ze is daarbij betrokken bij het complete plaatje; van voorbereiding tot daadwerkelijke uitvoering. “Deze ervaring neem ik straks ook weer mee naar werkzaamheden op de andere locaties van dit project. Geweldig om elke dag weer bij te leren in de praktijk. Zo weet ik bijvoorbeeld nu wat ‘rippen’ is, haha.” De enthousiaste Samantha is onder de indruk van het werk dat haar collega’s elke dag weer verzetten. “Ik zie met name in de uitvoering de passie en gedrevenheid. Soms leggen de mannen van techniek echt hun hele ziel en zaligheid erin, en dat is geweldig om te zien!”

Vertaalslag

Het is de taak van Samantha om te weten welke werkzaamheden op welke locatie plaatsvinden en welke gevolgen dat heeft. “Ik maak dan de vertaalslag van de harde informatie naar de communicatie voor de omgeving. Is er bijvoorbeeld geluidsoverlast, verkeershinder of andere overlast? Ik maak eigenlijk een analyse van de omgeving van het project en vervolgens stel ik een plan op hoe ik de betrokken omwonenden en bedrijven informeer. Super belangrijk, want wij willen als Van Gelder zo goed en snel mogelijk ons werk doen, met zo weinig mogelijk hinder voor de omgeving.”

Afwisseling

Samantha is blij met haar afwisselende baan bij Van Gelder. “Ik heb bewust voor Van Gelder gekozen, ondanks dat ik geen technische studie heb gedaan. Het is een klein bedrijf, bereikbaar en de lijntjes zijn kort. Je zit met iedereen aan tafel. Elk weekeinde ben ik wel op een andere locatie van dit project te vinden. Het ene moment ben je bezig met verkeersmaatregelen, dan weer met inwoners. Ik reis de hele regio door en vind dat heerlijk. Binnen hoor je veel, maar als je op het project staat, vallen alle puzzelstukjes ineen en zie je de impact. Laat mij dus maar lekker op pad zijn.”