Japanse Duizendknoop

Herbie-korrels moeten einde maken aan Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is voor provincies, gemeenten en projectontwikkelaars een ware plaag. Ook in Nijmegen kampt men met dit probleem. In opdracht van de gemeente Nijmegen is Aannemingsmaatschappij Van Gelder samen met Van den Herik Grondzuigtechniek, Ranox Natuuraannemer en Heijting Groep B.V. voor het eerst met de ‘Herbie-korrels methode’ de Japanse duizendknoop te lijf gegaan in de gemeente.

Aan de Zandseweg in Nijmegen-Lent worden binnenkort woningen gebouwd. Maar aan de randen van het perceel groeit op een stuk grond van zo’n negen vierkante meter, de Japanse duizendknoop. De plant is niet alleen schadelijk, maar ook bijzonder lastig te bestrijden. In gebieden waar de Japanse duizendknoop woekert, gaan de flora en fauna snel achteruit. De exoot vermeerdert zich via wortelstokken en kan vele meters diep wortelen en wel vier meter hoog worden.

Supersterk

Projectleider Corné van den Berg van Van Gelder geeft aan waarom het zo belangrijk is om de plant te bestrijden. “De wortels van de duizendknoop zijn supersterk en kunnen schade aanbrengen aan funderingen en muren”, vertelt hij. “Daarom is Van Gelder al enige tijd met partners op zoek naar de beste oplossing op de exoot te vernietigen. Er zijn meerdere oplossingen, maar in Nijmegen experimenteren we met de zogenaamde Herbie-korrels.”

Zuurstofwerend

In Nijmegen is voor het eerst dus een stuk grond behandeld met deze methode. Van den Berg geeft aan dat de groeiplaats in kaart is gebracht en met piketpaaltjes is afgezet. “De duizendknoop is in een straal van 2,5 meter rondom de groeiplaats afgemaaid en afgegraven tot 1,5 meter. De afgegraven grond is in een vooraf uitgegraven cunet gestort. Per laag van 20 centimeter zijn vervolgens Herbie-korrels gestrooid. Het gat van de oorspronkelijke groeiplaats is open gelaten om de komende maanden te kunnen controleren of de plant niet terugkomt.”

Geen teruggroei

Driewekelijks wordt de groeiplaats en de omgeving van het cunet gecontroleerd op teruggroei van duizendknoop. Van den Berg: “Wanneer in de eerste twee maanden geen nieuwe duizendknoop wordt aangetroffen, wordt het gat van de oorspronkelijke groeiplaats dichtgestort met de grond die uit het cunet gekomen is. De oorspronkelijke groeiplaats wordt ingezaaid met een HEEM-mengsel. We hebben goede hoop dat we op deze manier de Japanse duizendknoop voorgoed uitroeien.”

Lees hier meer informatie over de bestrijding van de Japanse duizendknoop.