Amsterdamse Waterleidingduinen

Johan Jonk blikt terug op project Waternet in de Amsterdamse Waterleidingduinen

“Als je zegt wat je doet en doet wat je zegt, ben je drie stappen voor”

De afgelopen drie jaar heeft Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken het complete laag- en middenspanningsnetwerk in de Amsterdamse Waterleidingduinen, het duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk, vernieuwd. Een project van ruim zeven miljoen euro, midden in een Natura 2000 gebied.

Een uitdagende klus, zeker ook voor Johan Jonk, die namens opdrachtgever Waternet was ingehuurd als directievoerder. Het was voor zowel Waternet als Jonk de eerste klus die met Van Gelder werd uitgevoerd.

Blij verrast

Het werk was volgens Jonk net aanbesteed, toen hij werd ingevlogen. “Ik stapte er positief in”, vertelt hij enthousiast. “Van Gelder was voor mij een compleet nieuwe aannemer en dan is het altijd even afwachten hoe de samenwerking verloopt. Maar ik was blij verrast. Ronald Verweij en Gijs Middelweerd waren de twee personen waar ik het meest mee te maken had. In het begin liep de samenwerking nog wat moeizaam, maar later ging dat prima.”

Goede indruk

Jonk geeft aan dat de mannen van Van Gelder van meet af aan stelden voor de lange termijn te willen gaan. “Ze wilden een goed resultaat neerzetten, om te laten zien wat Van Gelder allemaal aan vakmanschap in huis heeft. Het was duidelijk dat ze probeerden een goede indruk achter te laten.”

Discussie

Gedurende het werk in de Duinen werd veel gediscussieerd tussen Waternet en Van Gelder, zo geeft Jonk aan. “Ik denk dat we wel driehonderd afwijkingen hebben besproken. Dat is best veel, maar het bestek was soms niet altijd helder en ook waren er best veel aanvullende wensen. Dan moet je met elkaar in onderhandeling en er tot ieders tevredenheid uit zien te komen. Dat ging soms moeizaam, maar ook heel vaak positief. Er werd door Van Gelder bewezen dat ze voor de lange termijn gingen. Gemaakte afspraken werden goed nagekomen.”

Klik

Jonk kijkt met tevredenheid terug op het project in de duinen. “Met name het samenwerken met Ronald en Gijs verliep heel goed”, zegt hij. “De vent is de tent. Dat betekent dat de persoon waarmee je samenwerkt, je bedrijf kan maken of breken. De samenwerking is soms net een huwelijk. Het is geven en nemen en je moet ook altijd naar je eigen gedrag kijken. Ronald en ik hadden een klik en daardoor liep het werk soepel. Ronald is een leuke vent om mee samen te werken en hij komt zijn afspraken na. Als je alleen maar doet wat je zegt en zegt wat je doet, ben je drie stappen voor op de rest.”