‘Mijn stad klimaatbestendig’ voor een betere toekomst

Hevige hoosbuien, droogte en extreme hitte; het komt door klimaatverandering steeds vaker voor. Gemeenten zijn verplicht om steden en dorpen klimaatbestendig te maken. Maar er is veel meer nodig. Daarom is Van Gelder een van de initiatiefnemers van ‘Mijn Stad klimaatbestendig’, waarin vijf bedrijven kennis uitwisselen en de koers te zetten voor de volgende generatie.

“Mijn Stad klimaatbestendig is in het leven geroepen om kennis en ervaring te bundelen”, legt regiodirecteur Gerhard Weitkamp uit. Samen met Tauw, Wavin, Mijn Waterfabriek en Donker Groep is Van Gelder een van de partijen in deze denktank. “We zijn elkaar een paar keer tegengekomen in het werkveld, toen hebben we besloten om onze krachten te bundelen. Wat speelt er in de markt en wat kunnen we daarmee?”

Klimaatbestendig

De toekomst beter maken voor volgende generaties. Met deze ambitieuze doelstelling gaat Weitkamp aan de slag. “De afgelopen honderd jaar hebben we het milieu alleen maar slechter gemaakt, de aarde wordt stukje bij beetje afgebroken. We zijn nu supergoed bezig, maar we brengen het milieu nog steeds elke dag schade toe.”

‘We zijn er nog niet’

Van Gelder maakt al grote stappen, zoals het terugbrengen van uitstoot en het emissievrij werken, maar dat is nog maar het begin. Weitkamp: “De gezamenlijke drijfveer van deze samenwerking is dat we het milieu weer beter maken. Wat kunnen we allemaal combineren? Het emissievrij uitvoeren van werken is al de basis, en dat wordt straks normaal. Dat moet straks ook bij bijvoorbeeld asfalt, transport… We zijn er nog niet.”

Stap verder

Met dit initiatief is Van Gelder haar tijd vooruit. In plaats van de schade aan het milieu weer terugbrengen naar nul, gaat Van Gelder voor een stap verder. “We moeten nog verder denken. Niet alleen maar op de nul richten. We hebben de verantwoordelijkheid om de koers te zetten voor de volgende generatie. De aarde warmt op, we moeten zorgen dat ze weer afkoelt.”

Gerard Weitkamp
Gerard Weitkamp