Duurzame en veilige knijpervrachtwagen

Nieuwe duurzame en veilige knijpervrachtwagen

Van Gelder gelooft dat duurzaamheid een vast onderdeel moet zijn van de operationele activiteiten. Het heeft daarom het terugdringen van CO2, stikstof en afval als belangrijke duurzaamheidsspeerpunten in het MVO-beleid. Daarnaast loopt veiligheid als rode draad door de bedrijfsvoering. Juist binnen grote steden zijn duurzaamheid en veiligheid van belang om bij te kunnen dragen aan een gezondere en veiligere leefomgeving van duizenden mensen. Samen met Vrijbloed Transport B.V. lanceert Van Gelder daarom de nieuwste generatie knijpervrachtwagen in de gele huisstijl van Van Gelder.

Deze nieuwe knijpervrachtwagen is voorzien van een elektrische autolaadkraan, waardoor werkzaamheden ter plaatse geluidsarm en emissievrij worden uitgevoerd. Van Gelder komt daarmee tegemoet aan de duurzaamheidsambities Schone Lucht 2025 van de gemeente Amsterdam én haar eigen duurzaamheidsambities. De nieuwe knijpervrachtwagen is voorzien van een EURO 6 Step D motor, die voldoet aan de strengste emissienormen in stikstof en fijnstof. Deze motor is geschikt om te rijden op 100% biobased diesel, dat gemaakt is uit afval. Daarmee wordt ook 100% van de CO2-uitstoot teruggedrongen. De nieuwste innovaties worden onder andere ingezet bij de samenwerkingsovereenkomst Grote Wegenwerken (SOK) met de gemeente Amsterdam.

Duurzame en veilige knijpervrachtwagen

Veiligheid

De elektrische autolaadkraan is niet het enige dat deze vrachtwagen uniek maakt. Bij Van Gelder loopt veiligheid als rode draad door de werkzaamheden. Daarom is de vrachtwagen voorzien van extra camera’s, maakt hij minder geluid, heeft hij een lagere cabine en is hij voorzien van dode hoek stickers. Hierdoor is de kans dat kleine kinderen en voetgangers over het hoofd worden gezien, vele malen kleiner. Dat betekent overigens niet dat er geen oplettendheid van de chauffeur en andere weggebruikers is vereist!

Duurzame en veilige knijpervrachtwagen

Mogelijkheden

De samenwerking tussen Vrijbloed en Van Gelder is noodzakelijk om te investeren in duurzaamheid. Bedrijfsleider Remco Kok van Van Gelder: “Er moeten oplossingen komen, zodat de lucht schoner wordt in Amsterdam. Als we het traditioneel blijven doen, halen we de doelstellingen zeker niet. Daarbij komt dat het behalen van de doelstellingen niet alleen door Van Gelder kunnen worden behaald. Hiervoor is ook de kennis en expertise nodig van onze partners. Vrijbloed Transport heeft daarbij gekeken naar de mogelijkheden binnen de huidige techniek. Wat is mogelijk qua kracht en belasting? En wat levert het op aan winst voor de leefomgeving?”

Stap voorwaarts

Duurzaamheidscoördinator Vrijbloed Transport Mathijs Vrijbloed: “Duurzaamheid en oplossingen tot een schonere lucht moeten in de praktijk werkbaar zijn. Samen met de klant kijken we naar wat binnen de mogelijkheden ligt en wat haalbaar is. Deze duurzame knijpervrachtwagen blijkt daarbij het beste invulling te kunnen geven aan wat er nodig is, zonder concessies te doen. Met de inzet van deze knijperauto, zetten we weer een mooie en grote stap voorwaarts. Daarnaast zet Van Gelder ook stappen in maximale veiligheid en gaat daarbij veel verder dan dat er door de opdrachtgevers of de wet wordt voorgeschreven. Vrijbloed Transport is te spreken over de samenwerking met Van Gelder en deze nieuwe ‘Van Gelder’ wagen is daarvan het resultaat.”