KAM-coördinator

“Ik ben optimistisch en enthousiast, zo ga ik ook aan het werk”

Nadat Patrick Wijnalda zijn weekend spendeerde aan het maken van een incidentenonderzoek voor zijn opleiding integrale veiligheidskunde, besloot hij dat dit was wat hij wou blijven doen. “Als ik zo enthousiast ben dat ik mijn vrije tijd kan besteden aan het maken van een schoolopdracht, dan moet ik dit wel blijven doen.”

In 2018 mocht hij zijn diploma in ontvangst nemen. Via een detacheringsbureau kwam Van Gelder op Patrick zijn pad. Nu werkt hij als KAM-coördinator en hij richt zich voornamelijk op het onderzoeken van incidenten.

Contact onderhouden

“Als KAM-coördinator heb je genoeg te doen”, zo meent Patrick. Als voorbeeld pakt hij zijn agenda erbij. Een volle, maar gevarieerde week. Hij begint de week met het maken van een analyse en een overleg met een communicatiemedewerker. Ook vertrekt hij richting Zwolle, waar hij een systeem mag uitleggen aan collega’s. Projectbezoeken staan ook op de planning. “Dan stel ik ‘domme’ vragen over de veiligheid op het project.” Contact onderhouden met de collega’s op de projecten vindt Patrick belangrijk; “Dan weet een collega dat ik gebeld kan worden met vragen, of als er iets misgaat.”

Vrijheid en vertrouwen

Patrick is met zijn 24 jaar een van de jongsten op de afdeling. Maar dat beïnvloedt zijn werk niet. “Ik vind het leuk dat ik best veel kan en mag doen. Je krijgt de vrijheid en het vertrouwen van Van Gelder.” Ondanks dat Patrick nogal jong is, valt het toch niet iedereen op. “Laatst werd ik dertig geschat, maar dat zal wel door de baard komen.”

Toekomst

Patrick zou in de toekomst wel een rol als leidinggevende willen. Maar, voegt hij eraan toe, dat hoeft niet per se bij Van Gelder. “Het lijkt me raar om de rol van mijn leidinggevende over te nemen.” Het betekent niet dat Patrick het niet naar zijn zin heeft bij Van Gelder. “De sfeer is hier heel goed, ik heb fijne collega’s die me helpen en mijn vragen beantwoorden.”

Marathon

Wanneer Patrick niet bezig is met veiligheid en het onderzoeken van incidenten, is hij vaak aan het sporten. En dan vooral hardlopen. “Laatst heb ik een halve marathon gelopen, voor mij een hele prestatie. Misschien ga ik ook nog wel eens een hele marathon lopen. Voor ik oud en versleten ben.”

Eén stap tegelijk

Patricks grote droom is toch wel om bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid te werken. Maar voor nu is de eerste stap meer ervaring opdoen. “Ik wil altijd verbeteren. Toen ik net begon met hardlopen, wilde ik elk rondje net wat sneller dan het vorige. En dat zie ik ook terug in mijn werk. Elke keer moet net wat beter dan de vorige keer. Eén stap tegelijk. Sommige collega’s zeggen:  ‘Twee stappen vooruit, één stap terug’ maar zo ben ik niet. Ik ben optimistisch en enthousiast en zo ga ik ook aan het werk.”

Herhaling voorkomen is het hoofddoel op de KAM-afdeling. Patrick: “Alle incidenten die hebben plaatsgevonden waren situaties die niet zo hadden hoeven eindigen. Onze taak is het onderzoeken hoe het zover is gekomen. In elk incident zit een rode draad.”

[De foto is voor corona genomen]