Van Gelder heeft landelijke primeur in Kerkdennen

Van Gelder heeft een landelijke primeur. Het bedrijf start 14 april met de werkzaamheden op het bedrijventerrein Kerkdennen in Ermelo. Uniek bij dit project is dat het werk wordt verricht met zo weinig mogelijk uitstoot. Van Gelder heeft de landelijke primeur om in Ermelo aan de slag te gaan met twee elektrische rupskranen. Eén van acht en één van vijftien ton. Er wordt onder andere een regenwaterriool, nieuw asfalt en parkeervakken aangelegd.

Het ‘oude’ bedrijventerrein Kerkdennen ligt vlak naast een natuurgebied, zo weet omgevingsmanager Paulien Bisschop van Van Gelder. “Vanuit de gemeente is best lang gepraat hoe dit werk gedaan kon worden zonder schade aan te richten aan het naastgelegen heidegebied. Gezocht werd naar een aannemer die dit werk kon doen met zo weinig mogelijk uitstoot.”

Kerkdennen Ermelo

Ervaring opgedaan

Volgens Bisschop is even goed ‘gebroed’ op de vraag van de gemeente Ermelo.  Onze aanbesteding hebben we uiteindelijk gewonnen op de kwaliteit die we gaan leveren, in combinatie met het elektrisch materieel dat we gaan inzetten. In Amsterdam hadden we al goede ervaringen opgedaan met de elektrische Ecodigger, dus we wisten dat elektrisch materieel goed voldeed. We wisten van het bestaan van deze twee nieuwe, elektrische kranen. Ook op de beurs in Hardenberg hoorden we al veel signalen dat opdrachtgevers steeds duurzamer willen werken. Er was daar veel belangstelling voor de Ecodigger, die we dit jaar op de stand hadden staan. Daarom hebben we geïnvesteerd in de aanschaf. Het werk in Kerkdennen is de landelijke primeur, niet eerder werd met dit soort elektrisch materieel gewerkt.”

Minder lawaai

Volgens Bisschop is qua vermogen niets ingeboet op normale kranen. “De productie is precies hetzelfde. Dat is althans onze verwachting. Ze zijn net zo sterk en werken net zo goed als onze andere kranen. Het grote voordeel is dat ze niet alleen emissieloos werken, maar dat ze ook nog eens veel minder lawaai maken. Dat is natuurlijk prettig voor de omgeving.”

Gezond verstand

Naast de elektrische kranen, is er nog meer elektrisch materieel in gebruik op het project Kerkdennen in Ermelo. Bisschop: “We gebruiken elektrische bandenzagen, trilplaten en zelfs de schaftketen die hier staan, zijn volledig elektrisch. We stellen alles in het werk om de uitstoot zoveel mogelijk te verminderen.  De lol zit er voor mij in het effect op de omgeving en andersom. Duurzaamheid spreekt mij aan. Ik vind het mooi dat Van Gelder vanuit haar DNA kijkt naar wat past bij ons en wat we kunnen  doen. Nuchter en toepasbaar en vanuit vakmanschap. Dus niet met hele grote droombeelden de wereld willen veranderen, maar het gezonde verstand gebruiken en op een andere manier naar zaken kijken. Van Gelder neemt het voortouw in de duurzaamheidsdiscussie op een manier die bij ons past.”

Op afstand

Ook de manier van communicatie met de ondernemers wordt trouwens goed gewaardeerd. We zouden aanvankelijk een informatiebijeenkomst houden en alle ondernemers persoonlijk bezoeken. Maar door de coronacrisis kan dat nu natuurlijk niet. Daarom hebben we in overleg met de gemeente Ermelo onze app opgetuigd, extra informatieborden geplaatst, iedereen gebeld en ook nog iedereen een brief gestuurd. Daarnaast gaan we ook met een aantal ondernemers persoonlijk in gesprek. Hierbij geldt: op afstand waar dat kan en persoonlijk waar dat moet.”

Kerkdennen Ermelo

Vakmanschap

Werkinhoudelijk komt het project volgens Bisschop vooral neer op vakmanschap. “Dat hebben we volop in huis. Het gaat om een regenwaterriool aanleggen en reconstructie van een weg, daarbij blijft de bereikbaarheid van de bedrijven een puzzel en uitdaging. We gaan zorgen dat zij de minste overlast ervaren en dat wij ons werk kunnen doen. Gelukkig is er veel begrip, dat is prettig.”