Voorop in nieuwe bestrijdingstechniek Duizendknoop

In natuurgebieden, de bebouwde omgeving en langs wegen zorgt de Aziatische Duizendknoop voor veel overlast. Zo veroorzaakt de plant schade aan bijvoorbeeld infrastructuur en zorgt de plant voor hoge beheerkosten. Dat wil iedere terreineigenaar natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Maar helaas is de Duizendknoop een van de meest invasieve exoten en daardoor erg lastig te bestrijden.

Op zoek naar een effectieve bestrijdingsmethode voor deze plant hebben Van Gelder, Van Den Herik zuigtechniek,  Drost Dodewaard, Wageningen Universiteit, Probos en Tree-O-Logic de handen in één geslagen. Van Gelder en Van Den Herik zuigtechniek zijn in dit onderzoek hoofdverantwoordelijk voor de aanpak en uitvoer. Wageningen Universiteit, Probos en Tree-O-Logic verzorgen de monitoring en wetenschappelijke begeleiding van het onderzoek.

Aanpak

Bij dit onderzoek wordt de met duizendknoop besmette grond gereinigd door middel van verhitting in een mobiele verhittingsinstallatie. Op verschillende locaties in Gelderland wordt grond met Duizendknoopresten verzameld. Deze partijen grond worden behandeld met behulp van de verhittingsinstallatie. Deze grond wordt gemonitord om te zien of alle Duizendknoopresten ook daadwerkelijk onschadelijk zijn. De eerste testresultaten met de mobiele verhittingsinstallatie zijn hoopgevend!

Het onderzoek naar de bestrijding van duizendknopen loopt van juli 2019 tot en met oktober 2019.