‘We konden niet meer zonder’

Eric van Beek en Egbert van Dorp blij met nieuw materieel

Mensen maken het werk, maar machines maken dit werk vaak gemakkelijker. Met die gedachte in het achterhoofd, heeft Van Gelder onlangs weer geïnvesteerd in nieuw materieel. Werden vorig jaar al vele miljoenen uitgegeven aan nieuwe machines, afgelopen maand kwamen daar weer twee bij. Een nieuwe heftruck en twee split-waterwagens voor de asfalt sets. De gebruikers vertellen graag hoe blij ze zijn met de komst van het nieuwe materieel.

Zo kan Eric van Beek (55) zijn geluk niet op. Hij werkt al dertig jaar bij Van Gelder en sinds vier jaar was het zijn grote wens om over een grotere heftruck te beschikken. “We hadden gewoon te weinig capaciteit”, vertelt Van Beek. “In het werk moesten we alles achter elkaar zetten, ontzettend onhandig. Daarom heb ik gepleit voor een grotere heftruck voor mij en Geert Klooster. Zodat we ook grotere units, containers en schaftketen kunnen laden, lossen of stapelen.”

Op proef

Eric is blij dat zijn verzoek uiteindelijk werd ingewilligd en dat een nieuwe Manitou werd aangeschaft. “We hebben eerst twee heftrucks op proef gehad. De eerste viel al heel snel af, want die was ingewikkeld qua bediening en kwam niet aan het gewenste hefvermogen. Maar de tweede demo van de firma Manitou was een schot in de roos.” Manitou is een Frans bedrijf uit Ancenis. Het bedrijf maakt onder meer heftrucks en telescopische laders. Het is wereldmarktleider op het gebied van all terrain heftrucks.

Veiligheid

De Manitou is volgens Van Beek compact, wendbaar en toch heel sterk. “Ook is hij onderhoudsvriendelijk. We hebben aan de hand van de demo nog wel wat aanpassingen laten uitvoeren. Zo hebben we grotere vorken laten plaatsen. We kunnen nu alles oppakken, hoe groot het ook is.” Ook extra is dat je een gordel om moet. “Anders doet hij het niet”, vertelt Van Beek enthousiast. “Een goede zaak en we zijn nu zelfs aan het kijken of we dat systeem niet op alle machines kunnen laten bouwen. Veiligheid gaat immers voor alles.”

Cadeautje

Dat de nieuwe heftruck een welkome aanvulling is op het bestaande park, blijkt wel uit het feit dat hij zich vrijwel meteen onmisbaar maakte. Van Beek: “Na de demo moest hij terug om bespoten te worden. We hadden alleen al veel containers en keten opgestapeld en die kregen we nu niet van elkaar af, haha. En we krijgen steeds meer grote werken, dus ook meer containers. Ik ben er echt blij mee. Ik mag nu eenmaal graag werken met dingen die je werk makkelijker maken. Het was een cadeautje dat echt nodig was.” Wensen heeft Van Beek echter ook nog. “Ik zou eigenlijk nog een goede veegmachine willen hebben voor de hoekjes en gaatjes waar je anders niet goed bij kan komen. Ik mag graag opruimen en heb een hekel aan rommel.”

Split-waterwagens

Ook Egbert Van Dorp mocht onlangs nieuw materieel verwelkomen. In dit geval ging het om de eerste van twee split-waterwagens. “Deze zijn in eigen beheer bij Materieel geconstrueerd”, laat Van Dorp weten. “De voorste container bevat 5 m3 water voor de walsen en de achterste is de container voor het split met een inhoud van 7,6 m3. Deze bevoorraadt de splitstrooiers aan de walsen. De container kan hydraulisch worden geheven en zo de strooier vullen.Er is volgens Van Dorp voor dit concept gekozen i.v.m. de beperkte ruimte op de werklocaties. “Daar kunnen ze niet altijd het materieel kwijt. Normaal zou je twee aanhangers nodig zijn, maar nu kan het met één.”