Van Gelder maakt in het gehele proces van ontwerp tot aanleg van kabels en leidingen in de grond gebruik van geografische data. Deze datagedreven aanpak zorgt voor een efficiëntere en nauwkeurigere uitvoering van projecten, wat bijdraagt aan een snellere en duurzamere uitrol van nieuwe energie-infrastructuur.
GIS als drijvende kracht achter de energietransitie
Jesper Pottuit, directeur Van Gelder Energie, Water & Telecom, over het belang van geografische data in de sector: “De energietransitie brengt een enorme investeringsgolf in het energienetwerk met zich mee, terwijl de beschikbare arbeidskrachten beperkt blijven. Dit vraagt om een slimmere aanpak. Door GIS-data optimaal te benutten, automatiseren we het basisontwerp, verrijken we informatie door het hele proces heen en bouwen we voort op bestaande data in plaats van steeds opnieuw te beginnen. Hierdoor kunnen we méér werk verzetten binnen dezelfde capaciteit, verkorten we doorlooptijden, minimaliseren we rework en versterken we de samenwerking tussen netbeheerders en aannemers. We zijn trots dat Esri Nederland en het werkveld onze aanpak erkennen als een sleutel tot een maakbare energietransitie.”
Ed van Ingen prijst de impact van Van Gelder: “De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd, en Van Gelder laat zien hoe je met geografische data daadwerkelijk impact kunt maken. Hun datagedreven aanpak versnelt niet alleen het proces, maar zorgt er ook voor dat projecten in de gehele keten efficiënter en duurzamer worden uitgevoerd. Dat maakt hen de terechte winnaar van de GIS Impact Award 2025.”
Met de GIS Impact Award onderstreept Esri Nederland het belang van innovatieve GIS-toepassingen die maatschappelijke impact hebben. Van Gelder voegt zich hiermee in een rij van toonaangevende organisaties die met geografische intelligentie het verschil maken.
Wil je meer informatie?
Jesper Pottuit
