Eerste palenscherm bij Pyramideweg Urk geplaatst

Maandag 24 oktober 2016 is de eerste houten damwand, het zogenaamde palenscherm, opgehangen langs de waterpartij aan de Pyramideweg. Met het plaatsen van deze damwand is een belangrijk punt gemarkeerd in de renovatie van het palenscherm. Dit palenscherm markeert de grens van het voormalige eiland Urk. Wethouder Freek Brouwer en regiodirecteur Gerhard Weitkamp van Aannemingsmaatschappij Van Gelder plaatsten samen de symbolisch het eerste palenscherm .

De basis van het palenscherm bestaat uit een stalen damwand met een lange levensduur. Voor de stalen damwand worden houtschermen geplaatst die bestaan uit hardhout met een duurzaamheidskenmerk. Er worden schermen van ongeveer 1.25 m. naast elkaar opgehangen waardoor ook een demontabel systeem wordt gerealiseerd. Deze constructie is daardoor ook onderhoudsvriendelijk. Een scherm heeft een gewicht van circa 2.000 kg. Het  houten scherm heeft dezelfde uitstraling als het oude scherm waardoor het aanzien van het palenscherm in tact blijft. Dit systeem een idee van Van Gelder en is tijdens de aanbesteding aangeboden aan de gemeente Urk.

Naast de vervanging van het palenscherm wordt in samenwerking met Waterschap Zuiderzeeland ook een duiker vervangen, een nieuw riool voor regenwater aangelegd en waterpasserende verharding aangebracht aan de Pyramideweg.

ingangen-eerste-palenscherm-1 ingangen-eerste-palenscherm-2