bestrijding Japanse Duizendknoop

Eindelijk bestrijding Japanse duizendknoop

Provincies, gemeenten, waterschappen, hoveniers en projectontwikkelaars kunnen opgelucht ademhalen. Het einde van de woekerende Japanse duizendknoop is nabij. Van den Herik Zuigtechniek en Aannemingsmaatschappij Van Gelder hebben een machine ontwikkeld waarmee de invasieve exoot definitief verwijderd kan worden.

De laatste jaren zorgde de Japanse duizendknoop steeds vaker voor problemen. De Japanse duizendknoop is erg invasief, omdat zowel wortel- als stengeldelen makkelijk kunnen uitgroeien tot nieuwe haarden. Hij tast natuurwaarden aan, belemmert de verkeersveiligheid en veroorzaakt schade aan funderingen, dijken, rioleringen, kades en gebouwen. De Japanse duizendknoop is daarmee een ware plaag en experts maken zich grote zorgen over de besmetting, bestrijding en beheersing. Maar die tijd is met de komst van de JDKiller voorbij.

Bewezen techniek

Na een onafhankelijke studie door Wageningen University Research (WUR), Stichting Probos en Tree-o-logic blijkt dat door een innovatieve verhittingstechniek maar liefst 99 procent van de inheemse woekerplant in de zandbodem na behandeling is verdwenen. In sommige gevallen was er helemaal geen Japanse duizendknoop meer waar te nemen. Daarmee is dit een bewezen bestrijdingstechniek van de alles overwoekerende plant.

Testen

In het onderzoek werden van zes verschillende locaties in Gelderland zandgrond met Japanse duizendknoop naar een testlocatie gebracht. Daar werden de grondfracties met duizendknoopwortels gezeefd en verhit. Na verhitting werden grondfracties uitgespreid en gemonitord of er nog levensvatbare duizendknoopresten aanwezig waren. Dit gebeurde onder de meest gunstige omstandigheden voor de exoot: vochtig en middenin het groeiseizoen. De monitoring is beëindigd aan het eind van het groeiseizoen. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de door Van den Herik Zuigtechniek en Van Gelder ontwikkelde verhittingstechniek optimaal zijn werk doet.

Unieke oplossing

De mobiele installatie van Van den Herik Zuigtechniek en Van Gelder, heeft de naam JDKiller gekregen. De machine loopt op CO2-neutrale brandstof. De JDKiller kan afgegraven grond met de Japanse duizendknoop bestrijden met een thermische verhitter. Daarna kan de schone grond meteen weer verdeeld worden op dezelfde locatie. Een unieke oplossing, want waar andere methoden de exoot vooral bovengronds bestrijden of de plant hoogstens verzwakken, pakt de door Van den Herik Zuigtechniek en Van Gelder ontwikkelde methode het duizendknoopprobleem letterlijk bij de wortel aan.

Verhitting

De bedenker van de machine, hovenier Johan van den Herik, werkte de afgelopen jaren in stilte aan zijn uitvinding. “Probos vroeg mij in 2017 of ik bij wijze van test eens met een zuigmachine de grond tussen de Japanse duizendknoop wilde weghalen en of ik daarna de wortels wilde verwijderen. Maar dat bleek heel arbeidsintensief. Dan zaten we met drie man op de knietjes met onze handen de wortels uit de grond te trekken. Toen ontstond het idee van verhitting.”

Samenwerking

Van Gelder staat altijd open voor innovatieve ideeën en besloot daarom samen te gaan werken met Van den Herik, die graag gebruikmaakt van de kennis en kunde van Van Gelder. “Dit is in Nederland de enige manier waarbij bewezen is dat die de Japanse duizendknoop bestrijdt”, zegt Corné van den Berg, projectleider bij Van Gelder. “Vanuit die innovatieve gedachte is Van Gelder ook bezig met andere technieken die wellicht ook werken op andere gronden.”

Meer informatie

Op www.vangelder.com/jdkbestrijding kunt u terecht voor meer informatie over de eerst bewezen oplossing voor de aanpak van de Japanse duizendknoop. U kunt zich ook aanmelden voor de Demodag door een mail te sturen naar .