Van Gelder introduceert nieuwe sleufloze techniek

Voor de nieuwe aansluiting van tachtig woningen op het riool in Soesterberg heeft Aannemingsmaatschappij Van Gelder samen met Van den Herik zuigtechniek een nieuwe techniek ontwikkeld. Met die nieuwe techniek kunnen de huizen sleufloos op het riool worden aangesloten. Belangrijk bij het project in Soesterberg, want daardoor hoeven de voortuinen van de bewoners niet helemaal overhoop worden gehaald.

Normaal gesproken is het bij dit soort werkzaamheden noodzakelijk dat er één of twee sleuven worden gegraven om een huis op het riool aan te sluiten. Dankzij de innovatieve denkwijze van Van Gelder en Van den Herik zuigtechniek is dat niet meer nodig. Met de nieuwe techniek worden de rioolbuizen ondergronds aangebracht. Alleen bij het huis moet een opening worden gemaakt om de aansluiting compleet te maken. De rest van de voortuin blijft onaangetast.

    

“Na opdracht van de gemeente Soest zijn we samen met Van den Herik zuigtechniek gaan kijken of het mogelijk was om die aansluitingen op een betere manier te realiseren”, aldus Corné van den Berg, projectleider van Aannemingsmaatschappij Van Gelder. “Deze nieuwe sleufloze techniek hebben we vervolgens aan de gemeente voorgelegd en die waren erg enthousiast.” Debby van den Herik, projectleidster van de gemeente Soest, kan dat beamen. “We hebben een testdag gehad en dat was een groot succes. Daarna hebben we besloten om alle woningen in dit project op deze manier op het riool aan te sluiten.”

Het vertrouwen van de gemeente Soest in deze nieuwe techniek betaalt zich uit. “Er zijn weinig klachten en de tuinen zien er goed uit. Als de bewoners tevreden zijn, dan zijn wij dat ook”, zegt gemeentelijk projectleidster Van den Herik. “Dit is zeker voor herhaling vatbaar en wij kunnen andere gemeenten deze werkwijze dan ook aanbevelen.”

Het stukje innovatie van Van Gelder zorgt niet alleen voor vermindering van het risico op klachten, maar ook voor versnelling van het werkproces. De uitvoering van de werkzaamheden wordt overigens gedaan door onderaannemer Van de Bijl en Heierman. “In het begin zaten we op gemiddeld vier aansluitingen per dag, nu gaat dat al naar viereneenhalf tot vijf aansluitingen per dag. Dat terwijl er volgens de traditionele uitvoering, dus toen we deze techniek nog niet hadden ontwikkeld, rekening werd gehouden met een open ontgraving en één aansluiting per dag”, aldus Van den Berg. “De productie ligt dus veel hoger.”