Van Gelder maakt het verschil met nieuwste aanwinst

Asfalt aanbrengen, maar dan bijna twee keer zo snel. Bij Van Gelder kan dat nu. Gisteren ging de nieuwste aanwinst, de ‘inline paver’, met succes voor het eerst de weg op. De tijdwinst die de machine oplevert is niet eens het belangrijkste. Nee, de inline paver zorgt vooral voor veel meer kwaliteit van het asfalt.

De A4 tussen Roelofarendsveen en Leiderdorp was het toneel voor de ingebruikname van die nieuwe inline paver. Evert Mekking, hoofd materieeldienst bij Van Gelder, is een trots man. “Wij hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan en met dit apparaat kunnen we nog betere kwaliteit leveren.”

Laag op laag
Dat behoeft natuurlijk wel een klein beetje uitleg. Want wat maakt die inline paver nou eigenlijk zo nuttig? “Hiermee kun wij in één keer een dubbele laag asfalt aanbrengen. Normaal gesproken breng je eerst een laag asfalt aan, moet je wachten tot die is afgekoeld, en dan kun je pas de volgende laag doen”, legt Mekking uit. “Nu heb je dus twee lagen in één werkgang, warm op warm. Plus je hebt geen extra kleeflaag nodig.”

Joris van den Hoek, omgevingsmanager van Aannemingsmaatschappij Van Gelder, beaamt die voordelen. “Maximale beschikbaarheid van de weg is belangrijk voor onze opdrachtgever Rijkswaterstaat. Door de inzet van de inline paver op de A4 wordt de tijd van één werkgang bespaard, waardoor de weg eerder opengesteld kan worden. Dit draagt direct bij aan het minimaliseren van omgevings- en verkeershinder.”

“Daarnaast zorgt de inzet voor minder verspilling van grondstoffen zoals het aanbrengen van tijdelijke belijning, afstrooien met split en het aanbrengen van een kleeflaag. Dat is weer goed voor onze leefomgeving en het milieu”, aldus Van den Hoek.

Naast het dubbellaags asfalteren met een hoogverdichtingsbalk heeft Van Gelder ook nog een ‘starre balk’ aangeschaft bij de inline paver. Mekking: “Als we die erop zetten kunnen we 12 meter breed asfalteren, alleen dan met één laag tegelijk. Zo kunnen we de inline paver multifunctioneel inzetten en in beide gevallen is de kwaliteit hoger dan bij onze huidige machines.”

Met snelheid over  A4
4,5 kilometer asfalt werd er gisteren op de A4 gelegd in een tijdsbestek van 18 uur. Niet met één inline paver overigens (die van Van Gelder is de derde in Nederland), maar met twee. De eigen nieuwe machine en een gehuurde. “Vaak heb je voor dit soort werken wel twee nodig. Maar in Nederland zijn ze moeilijk te huur. Dat is ook precies een van de redenen waarom we er eentje hebben gekocht”, zegt Mekking. “De vorige keer kwam er nog één uit Zuid-Duitsland, maar dat hoeft nu niet meer. Ook een stukje kostenbesparing.”

Maar het allerbelangrijkste, Mekking onderstreept dat nog maar eens, is dat Van Gelder zich met deze aankoop onderscheidt op het gebied van kwaliteit en dienstverlening. “Wij kunnen nu nog meer kwaliteit bieden en nog groter werk aan. Met de inline paver verwachten wij voor dat grotere werk dan ook het verschil te kunnen maken. Wij zijn er klaar voor.”

Bekijk hier een kort filmpje van de inline paver aan het werk op de A4.

 

 

doorEugénie de Kreij Civiel