Van Gelder werkt aan monumentale Maastunnel: natuursteenbanden en geel asfalt

Grote kans dat je het op social media of ergens anders al gelezen hebt: Aannemingsmaatschappij Van Gelder werkt in Rotterdam aan de Maastunnel. En dat is best een speciaal project. Hoogste tijd dus om daar op onze eigen website ook aandacht aan te besteden. De aangewezen persoon daarvoor is projectleider Peter Dekker van Aannemingsmaatschappij Van Gelder, die vlak nadat hij bij Van Gelder kwam werken al verantwoordelijk werd voor dit project. “Dat was in mei 2016. Toen zijn we al begonnen met het maken van proefstukken, de voorbereidingen en uiteindelijk zijn we in juli 2017 buiten begonnen.” Allemaal in opdracht van de Combinatie Aanpak Maastunnel (CAM).

“Niet voor iedere stratenmaker weggelegd”

Allereerst moest er gesloopt worden, maar dan wel slopen met beleid. De Maastunnel is immers een monument en de oudste tunnel van Nederland (uit 1942). “Vooral het verwijderen van de monumentale natuursteenbanden was een flinke opgave”, zegt Peter. “Die moesten er namelijk heel uit, zonder beschadigingen, want ze moesten er ook weer heel in.”

Niet alleen het verwijderen van de natuursteenbanden was een grote klus, ook het behandelen voor terugplaatsing nam aardig wat tijd in beslag. “Op het zicht zagen ze er heel mooi uit, maar toen we ze eruit hadden gehaald bleek het gedeelte dat onder het asfalt zat heel grof en ongelijk te zijn. Dat maakte het terugplaatsen dan ook een lastige klus. Werk dat niet voor iedere stratenmaker is weggelegd”, aldus Peter.

Geel, net als vroeger

Nog even terug naar het slopen. Naast het verwijderen van de natuursteenbanden moest ook het asfalt worden weggehaald. Daarna werd er begonnen met het voorbehandelen van het betonoppervlak en het aanbrengen van een vloeistofdicht membraan. Vervolgens werden de natuursteenbanden teruggeplaatst en kon er begonnen worden met het asfalteren. Maar geen gewoon asfalt, nee, geel asfalt.

Waarom geel? Omdat de Maastunnel vroeger ook vol lag met gele stenen en de architect de tunnel graag weer in ere wil herstellen. “Nou is dat aanbrengen van geel asfalt op zichzelf niet heel bijzonder”, vindt Peter. “Maar wat het wel bijzonder maakt is dat in dat asfalt een witte reflecterende steensoort zit die, in combinatie met gele LED-verlichting op de wanden, zorgt voor de constante gele kleur.”

Nu van Zuid naar Noord

Nu vraag je je als lezer misschien af: maar dat asfalt is van zichzelf toch al geel? Op die vraag heeft Peter natuurlijk wel een antwoord. “De gele kleurstof van het asfalt zit in bitumen, maar die bitumen worden er door het verkeer eigenlijk afgereden. Dus zal het geel langzaam maar zeker vervagen. Door de reflecterende steensoort en de LED-lampen zorgen we ervoor dat de gele kleur altijd blijft.”

De werkzaamheden in de ene buis van de tunnel, die van Noord naar Zuid, zijn klaar. Vanaf de bouwvak is de tweede buis, die van Zuid naar Noord, aan de beurt. “En dan is het de bedoeling dat we volgend jaar juli klaar zijn”, zegt Peter. “Je werkt constant in en aan een monument, alles moet met beleid gebeuren, het is gewoon een hele mooie klus.”

doorEugénie de Kreij Civiel