Van Gelder werkt in Bergen op een bijzondere locatie: boven de Atlantikwall

In Bergen wordt op dit moment door Van Gelder gewerkt aan een reconstructie van een ruim opgezette woonwijk. Een locatie met een bijzonder verleden. De woonwijk ligt tegen het Duingebied aan en juist op deze locatie is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers de Atlantikwall ingericht. Deze wall diende ter verdediging tegen de invasie van de geallieerden. Denk daarbij aan bunkers, zware beton constructies met stellingen erop en anti tankwalls. Een groot gedeelte is niet meer zichtbaar en ligt verscholen in de grond. Maar als aannemer ga je bij een reconstructie de grond in en kun je nog wel eens wat tegen komen. En dat is ook recent gebeurd op dit project.

Infiltratie zorgt voor duurzaam karakter

Het werk in Bergen is niet anders dan wat de collega’s normaal aan werkzaamheden verrichten. De reconstructie bestaat uit het afbreken van het asfalt en de verhardingen en wordt er een nieuw IT-riool (infiltratieriool) en vuilwaterriool aangebracht. De sleuf met het nieuwe riool wordt aangevuld met grind en menggranulaat 4-32 voor een infiltrerende werking. De nieuwe rijbaan en parkeervakken bestaan uit Drainwave stenen. Dat zijn steven waar filtjes tussen geklemd zijn. Het water dat hier door stroomt wordt geïnfiltreerd. In een laatste fase worden alle woningen afgekoppeld waarbij al het regenwater wordt aangesloten op het infiltratieriool. Een duurzame toepassing.

Betonconstructie Atlantikwall

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden zijn collega’s gestuit op een betonconstructie die onderdeel was van de Atlantikwall. Wat er exact boven de betonconstructie heeft gestaan gedurende de Tweede Wereldoorlog is niet duidelijk, maar het lijkt op afweer geschut. Er is samen met de gemeente besloten om de betonconstructies in stand te houden en het riool is er onderdoor gelegd. Gelukkig is dit qua maatvoering net gelukt, maar collega’s hebben wel handmatig het zand onder het beton moeten ontgraven. Zo raakt het verleden het heden. Door deze constatering werd een doorsnee werk toch nog heel bijzonder…

Voor meer informatie over deze Atlantikwall? Kijk hier.

Foto: bron  Stichting Egmond4045