veiligheidsladder trede 3

Aannemingsmaatschappij Van Gelder behaalt trede 3 op de veiligheidsladder

Na een dag hard werken willen we allemaal weer veilig en gezond naar huis. Of we nu binnen of buiten aan het werk zijn, bij Van Gelder zorgen we voor een veilige werkomgeving. Ons veiligheidsdoel is dan ook: Gezond oud worden en dat op een veilige manier.

“Daar zijn onze medewerkers zich steeds beter van bewust en dat zien we terug in het werk. We zijn betrokken en open naar elkaar en zetten veilig werken op één”, vertelt bedrijfsdirecteur Leendert Ripping. Ook KIWA ziet dit en certificeerde ons op trede drie van de veiligheidsladder. Leendert: “Hier ben ik echt ontzettend trots op. Samen met onze vakmensen hebben we dit bereikt!”

Dialoog aangaan

Volgens Leendert hebben we dit gedaan door veiligheid bespreekbaar te maken. “Veiligheid gaat verder dan alleen het dragen van werkschoenen of oorkappen. We moeten het er samen over hebben. We zeggen niet alleen tegen elkaar ‘hè, zet je oorkappen op’, maar we leggen uit waarom dat zo belangrijk is: op je zeventigste wil je graag horen wat je kleinkinderen te vertellen hebben, zonder dat je daarvoor een gehoorapparaat nodig hebt. We maken het persoonlijk. Zo verhogen we elkaars bewustzijn om gezond oud te worden.”

Goed op weg

Collega Lennaert de Boer, KAM-coördinator, ziet ook een mooie stijging in het veiligheidsbewustzijn van Van Gelder. “Twee jaar terug legden we nog ‘gewoon’ een weg aan. Nu is veiligheid steeds meer onderdeel van het werk en bijna hét gesprek van de dag. We zetten een stap terug om te overleggen wat we extra kunnen doen om het werk veiliger te maken. Het behalen van trede drie op de veiligheidsladder is een mooie bevestiging dat we goed op weg zijn.”

Voor de hele keten

Volgens Leendert en Lennaert hebben we intern het gewenste veiligheidsdoel goed onder de knie. Lennaert: “We hebben een mooie fundatie neergezet en kunnen nu aan de toekomst werken.” En die toekomst is volgens Leendert het betrekken van de hele keten bij veilig werken: “Ook opdrachtgevers en onderaannemers horen daarbij. We maken met elkaar het werk en dat willen we allemaal op een gezonde én veilige manier doen.”

doorEugénie de Kreij Civiel