Van Gelder boekt hoogste omzet in 100 jaar

Van Gelder heeft vorig jaar (2016) de omzet met ruim 9 procent opgevoerd tot 328 miljoen, de hoogste omzet in het 100-jarige bestaan. Dit jaar wordt een stabilisatie van de bedrijfsopbrengsten verwacht. Het operationele resultaat steeg licht, van 11,0 naar 11,1 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 7,5 miljoen, net iets minder dan de 7,8 miljoen van het jaar ervoor. De winstmarge van 2,3 procent stemt de directie tevreden. Hetzelfde geldt voor de totale werkvoorraad. Die steeg met 10 procent tot 281 miljoen. Dit jaar rekent Van Gelder Groep op een omzet vergelijkbaar met die van 2016. Ook het rendement zal “in lijn liggen met de resultaten van voorgaande jaren” aldus Evert van de Poll.

Zorgen over overcapaciteit en tekort aan vakmensen

Zorgen zijn er echter ook. Over de civiele markt onder andere. Die is “nog steeds niet goed geordend met betrekking tot de capaciteit die kan worden geleverd. Het marktvolume neemt niet af, maar de prijsdruk blijft ook komend jaar in deze markt overheersen.” En voor de infratechniek geldt dat het volume in de markt weliswaar zal stijgen, maar daarmee ook het tekort aan vakmensen. “Zowel bij de energiebedrijven als bij de aannemers is dit het grote item voor de komende jaren.”

Telecom-tak verzelfstandigd

Van Gelder Telecom, dat op glasvezel gebaseerde data- en telecommunicatienetwerken ontwikkelt, bouwt en onderhoudt, maakt geen deel meer uit van de Van Gelder Groep. Het bedrijf is in 2016 verzelfstandigd maar houdt dezelfde aandeelhouder.

Directiewijziging

Na ruim 47 jaar dagelijks actief te zijn geweest voor de Van Gelder Groep is Evert van de Poll eind vorig jaar teruggetreden als directievoorzitter. Als eigenaar zal hij nauw betrokken blijven bij het bedrijf. Gert Veenhof is hem als directievoorzitter van de Van Gelder Groep per 1 januari 2017 opgevolgd.