Astrid: “In de infrasector zie je dat steeds meer bedrijven werken volgens de Natuurladder. Ook Van Gelder doet dat. We benaderden bijvoorbeeld onderzoeksinstituut Naturalis om te onderzoeken hoe we straten natuurgedreven kunnen herinrichten en onderhouden. Het resultaat is de Kennis Natuurlijk!-poster, met praktische richtlijnen voor elke projectfase. Zo is tijdens de ontwerpfase van het centrumcarré in Zeewolde gekeken naar de huidige groenstructuur en hoe die versterkt kan worden. Ook ondersteunen we innovaties. We legden bij een nieuwbouwproject in Veldhoven afbreekbare biotegels aan die beschermen tegen bodemerosie en biodiversiteit verhogen. Een natuurvriendelijke oplossing.”
Bewustzijn
In de toekomst willen we elk project natuurgedreven aanpakken, zegt Astrid. “Van Gelder wil de omgeving beter achterlaten dan dat we hem aantroffen. We stimuleren niet alleen opdrachtgevers hetzelfde te doen, we vergroten ook het bewustzijn bij collega’s. We betrekken collega’s van verschillende werkmaatschappijen in onze ideeën. Het leeft: onze collega’s weten de duurzaamheidsafdeling steeds beter te vinden.”
De Natuurladder
De Natuurladder biedt handvatten om klimaatadaptatie, biodiversiteit en bodem- en waterkwaliteit in de organisatie van élk project in te bedden. De ladder zet in kleine stappen en per projectfase uiteen wat natuurvriendelijk bouwen is. Omdat de Natuurladder precies laat zien op welke trede je project zich bevindt, is ook duidelijk waar nog verbetering mogelijk is. Meer weten? Kijk op: https://www.collectiefnatuurinclusief.nl/artikelenenvideos/natuurladder-voor-natuurinclusief-bouwen