Thijs: “Met het beoordelingskader checken we de functionele kwaliteit – hoe sterk de verharding is – en de visuele kwaliteit – of de verharding er nog mooi uitziet. Het resultaat bepaalt in welke klasse de verharding valt en of die nog een keer te gebruiken is.”
Van Nijmegen naar Barneveld
Het wordt in de praktijk al toegepast, vertelt Theo Ouwens, bedrijfsleider regio Oost bij Aannemingsmaatschappij Van Gelder. “De omgeving rondom het station van Nijmegen is compleet opnieuw ingericht. Wij pakten De Vijfknoop, een knooppunt, al aan. We hergebruikten 80 procent van de verhardingen inclusief asfalt. Zo’n 1.100 vierkante meter van de vrijgekomen klinkers – die niet meer toepasbaar zijn in de nieuwe inrichting – gebruikten we voor een parkeerterrein in Barneveld. Ook de ‘overige’ verhardingen hergebruiken we; bij andere kleine projecten in de omgeving. Of ze keren terug in de keten, in de betonindustrie bijvoorbeeld, als betongranulaat. Zo krijgt tot 95 procent van de materialen een hoogwaardige nieuwe toepassing.”
Handvatten
Het beoordelingskader geeft handvatten, vertelt Theo. “Zo nemen we onderbouwde beslissingen, samen mét onze opdrachtgevers. Omdat iedereen hetzelfde kader gebruikt, trekken we ook dezelfde conclusies.” Dat levert heel wat op. “We verplaatsen stenen van A naar B, dat is duurzamer dan nieuwe materialen gebruiken.”
Zo worden er nu al stappen voor de toekomst gezet, concluderen Corné, Thijs en Theo. Corné: “Het beoordelingskader is voor Van Gelder ontwikkeld, maar te gebruiken in de hele keten. Ook door opdrachtgevers.” Thijs: “Het is mooi om te zien dat veel grote bedrijven interesse hebben.”