glasvezel amsterdam

Integraal werk bij aanleg 18 kilometer glasvezel voor Vattenfall

Slim werken, doordenken en de juiste mensen op de juiste plek zetten. Dat is waar Ronald Verweij, projectleider bij Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken, goed in is. Juist bij projecten waar het soms even tegenzit, is het volgens hem zaak om niet bij de pakken neer te zitten. Dat was ook de opgave bij de aanleg van een 18 kilometer lange glasvezelverbinding in Amsterdam West. Veel zat tegen op dit project, dat samen met Van Gelder Telecom werd uitgevoerd. Maar de deadline werd gehaald en de opdrachtgever Vattenfall is tevreden.

Op papier leek het een redelijk eenvoudig project. Vattenfall wilde in Amsterdam West een glasvezelverbinding aanleggen. Ronald: “Begin 2020 werden we benaderd of we de glasvezelverbinding aan wilden gaan leggen voor de Buffer, lassen, monteren en meten. Het leek een eenvoudig klusje dat zou gaan om 8 kilometer glasvezelverbinding die uiterlijk 16 november 2020 aangesloten moest worden op een nieuw te bouwen buffercentrale. Dit konden wij natuurlijk wel en we gingen afgelopen zomer aan de slag met de engineering, samen met Vattenfall. Al snel bleek in werkelijkheid dat de betreffende glasvezelverbinding 18 kilometer bestreek.”

glasvezel amsterdam

Samenwerken

Ronald Verweij en Klaas Krale, projectleider bij van Van Gelder Telecom zetten gezamenlijk de schouders eronder en gingen aan de slag. Ronald: “Er wordt soms gezegd dat Van Gelder Telecom en Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken niet kunnen samenwerken, maar het tegendeel is waar, zo hebben we hier bewezen.” Al heel snel kwamen er echter meer problemen aan het licht. Ronald: “Zo liep een deel van het traject onder een fietspad van asfalt door, dat moest worden opengebroken.”

Deadline

Verder bleek dat de gebruikte buizen niet groen waren, maar rood, iets wat niet gebruikelijk is bij Vattenfall. Ronald: “Daarnaast gingen we in het tracé over van Ø 40 mm naar Ø 32 mm, waar geen vier tubes in geblazen kon worden. De deadline bleef echter staan, ondanks de problemen waar we tegen aanliepen. Wekelijks hadden we samen met de opdrachtgever een projectteamoverleg om zo gezamenlijk de knelpunten te bespreken en op zoek te gaan naar oplossingen. Van het projectteam werd veel gevraagd, maar iedereen zette zijn schouders eronder, waar ik heel blij mee was.”

Optrekken

Het is volgens Ronald te danken aan de creativiteit en ondernemendheid van de mensen en de ingehuurde medewerkers van Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken en Van Gelder Telecom dat de deadline van 16 november gehaald is. “De onderlinge samenwerking verliep heel goed. We trokken echt samen op. En dat leidde uiteindelijk tot dit succes.”

doorEugénie de Kreij Infra