Primeur met duurzaam fijnstof afvangen voor Van Gelder Verkeerstechniek

De lucht in en rondom parkeergarage Croeselaan in Utrecht is vanaf nu een stuk schoner. In samenwerking met StaticAir heeft Van Gelder Verkeerstechniek vier unieke fijnstofreductiesystemen in de ventilatieschachten geplaatst. Niet eerder werd een dergelijk systeem gebruikt in een parkeeromgeving.

Het unieke aan deze fijnstofafvangers is dat ze heel erg duurzaam zijn. Omdat ze de lucht schoner maken, maar ook omdat per systeem maar 18 watt wordt verbruikt. In de parkeergarage zijn twee verschillende soorten fijnstofreductiesystemen geplaatst, de zogenaamde FDRS en de PMX.

De PMX wordt gebruikt voor locaties met beperkte ruimte, maar werkt hetzelfde als de FDRS: door middel van een draad waar spanning op staat worden de (ultra)fijnstofdeeltjes aangetrokken en slaan deze neer op de afvangers. Deze technologie is al eerder toegepast in tunnelomgeving.

In gesloten parkeergarages blijft vervuilde lucht vaak hangen en komt veel fijnstof vrij door rondrijdende automobilisten die op zoek zijn naar een parkeerplaats. De fijnstofreductiesystemen zorgen voor schonere lucht binnen en buiten de parkeergarage.