Van Gelder KLM staat aan de start van een bijzonder multidisciplinair project midden in de duinen bij Zandvoort

160708-de_duinen_4September 2016 is een bijzondere maand voor Van Gelder Kabel,- Leiding- en Montagewerken. Dan start het fysieke werk buiten op het project Spanningsvoorziening de Duinen. Op dit moment is het projectteam van Van Gelder al druk bezig met de voorbereidingen van het werk. Immers een goede voorbereiding is het halve werk!

Spanningsvoorziening de Duinen, aangelegd in de jaren ‘50 door de Amsterdamse Waterleiding Duinen, is sterk veroudert en het complex voldoet niet meer aan de normen en eisen. Om die reden heeft opdrachtgever Waternet een bestek op de markt gebracht om het laag- en middenspanningsnetwerk te vernieuwen. Van Gelder schreef zich in met de laagste inschrijving en kreeg de klus.

‘Multidisciplinair, iets waar je echt warm voor loopt’
Ronald Verweij is hoofduitvoerder op dit project. Hij begint enthousiast te vertellen: “Er is op dit werk zoveel te doen! Er is een stuk laag- en middenspanning dat moet worden gemaakt. Daarnaast moeten we complete compact stations slopen, deels renoveren en/of opnieuw bouwen. Er zit W-werk op het project wat zich uit in de vervanging van 230 waterpompen. Het is gewoon het gevoel van iets compleet slopen en weer volledig opbouwen. Dat multidisciplinaire daar loop ik warm voor.”

Salamander trappetje?
Het bijzondere aan dit project is dat er gewerkt wordt in een natuurgebied dat autovrij is. Het is een echt ‘water win’ gebied. In Nieuwegein staat het inlaatstation van het water. Dat wordt gezuiverd en dan wordt het via een natuurlijk proces in de duinen nog verder gezuiverd tot drinkwater. Dit is al allemaal gelegen direct naast het strand met een totaal gebied van 3400 hectare. Ronald Verweij verteld: “Het is echt heel erg bijzonder om te mogen werken aan zo’n project midden in de natuur. Er moet veel rekening worden gehouden met de flora en fauna. Zo moeten de graafmachines zijn voorzien van biologisch afbreekbare hydroliekolie en bouwen we zelfs een salamander trappetje bij een sleuf die we ’s avonds open laten. Op die manier kan de salamander, mocht hij ’s nachts in de sleuf vallen, er veilig uit klimmen. En ga zo maar verder…”

De verwachting is dat in september 2016 de schop in de grond gaat en er vanaf dat moment met zo’n 20 collega’s en onderaannemers per dag aan het project wordt gewerkt tot voorjaar 2018. Daarna wordt het volledig gerenoveerde water win station opgeleverd aan opdrachtgever Waternet.

160708-de_duinen_3 160708-de_duinen_1