Van Gelder realiseert 150 kV nabij Rilland

In opdracht van TenneT TSO B.V. voert Van Gelder momenteel een bijzonder werk uit nabij het dorp Rilland in Zeeland. Een deel van de bovengrondse 150 kV verbinding nabij het nieuw te bouwen 380kV-schakelstation in Rilland moet ondergronds worden aangelegd. Van Gelder realiseert deze nieuwe ondergrondse 150 kV verbinding. De werkzaamheden zijn nodig in verband met de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Tilburg.

Op locatie werken in totaal acht aannemers aan verschillende werkzaamheden als het ondergronds brengen van de 150 kV verbinding, een portaal en de voorbelasting voor het nieuwe 380 kV hoogspanningsstation. Het werk van Van Gelder bestaat uit het aanleggen van de 150 kV kabelverbinding van hoogspanningsmast 94a tot aan het bestaande 150 kV station. Het tracé van ongeveer twee kilometer kent twee circuits welke beiden drie kabels tellen. Er worden dus in totaal 6 kabels met een aderdoorsnede van 2500 mm2 in de grond gelegd voor de aansluiting.

Het werk op het terrein en in de omgeving is bijzonder. Robin Lauw, werkvoorbereider bij Van Gelder: “Wij werken tijdens de aanleg van het nieuwe tracé onder de bestaande hoogspanningslijnen. Daarom hebben wij een beperkte werkhoogte en moeten veel maatregelen worden genomen in verband met de veiligheid. Een voorbeeld hiervan is dat de graafmachines begrenst moeten zijn tot een bepaalde hoogte. Wij hebben ook een beperkte doorrijhoogte  waardoor we met het materieel niet overal kunnen komen. Het is dus een logistieke uitdaging om het werk in goede orde te realiseren, maar ik vind het een bijzonder leuke uitdaging.” De werkzaamheden zijn gestart op 5 september en zullen rond het einde van het jaar gereed zijn.

Foto’s: Maikel Franken

rilland-2