Van Gelder verkeerstechniek levert de eerste energie zuinige combinatie van LED-armaturen van Nederland aan de gemeente Berg en Dal

In opdracht van de gemeente Berg en Dal werkt van Gelder Verkeerstechniek aan het bestek ‘onderhouden van de openbare verlichting’. Sinds begin dit jaar heeft Van Gelder binnen dit bestek een aantal deelopdrachten gekregen om bepaalde wijken in Groesbeek en andere dorpen in de gemeente Berg en Dal te voorzien van nieuwe lichtmasten met een energiezuinig LED armatuur. Omdat de keuze voor het armatuur al was gemaakt en Van Gelder een pro actieve houding aannam ging Van Gelder ging opzoek naar een product waarmee het milieu nog minder zou worden belast en kwam deze nieuwe lichtmast tegen.

Lichtmasten met een duurzaam karakter

De nieuwe lichtmasten die in Berg en Dal worden geplaatst hebben veel voordelen. “De nieuwe lichtmasten laten een kleinere CO2-voetafdruk achter. Dat is erg belangrijk en iets waar wij als gemeente graag aan bijdragen. Wij zijn tenslotte de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ondervindt. En wij zijn de laatste generatie die er iets aan kan doen.” aldus wethouder Duurzaamheid Erik Weijers. Naast het duurzame karakter geven deze lichtmasten in combinatie met het nieuwe LED armatuur ook meer licht dan de oude lichtmasten waardoor het gevoel van veiligheid toeneemt bij de inwoners van de gemeente Berg en Dal.

Vernieuwende oplossingen in de verkeerstechniek

Van Gelder Verkeerstechniek werkt in het hele land aan verschillende projecten op het gebied van verkeerstechniek. In ieder project wordt er kritisch gekeken naar vernieuwende en CO2-reducerende oplossingen. “En die oplossingen dragen niet alleen bij in het voordeel voor de opdrachtgever maar ook voor ons eigen personeel wordt het een en ander niet nagelaten. Zo zijn de lichtmasten in Berg en Dal maar liefst 11 kilo lichter, slechts 23 kilo in plaats van 34 kilo, waardoor de monteur ze eenvoudiger kan plaatsen”, aldus Jan Haas, regioleider Oost bij Van Gelder Verkeerstechniek. Ook de fabricage van de lichtmasten, geleverd door Euromasten, is CO2-besparend, omdat het materiaal dat wordt gebruikt dunner is dan voorheen waardoor de wals van de vlakke stalen platen tot ronde lichtmasten sneller kan worden uitgevoerd. Ook de vrachtwagenchauffeur kan meer lading in één keer vervoeren waardoor er minder ritten nodig zijn om op de plaats van bestemming te komen. In de hele keten wordt dus een energie besparing gerealiseerd. Haas: “Ik ben er trots op dat wij als leverancier bij kunnen dragen aan zo’n grote energiebesparing die goed is voor mens, milieu en maatschappij!”

Het onderhoudsbestek dat Van Gelder uitvoert in Berg en Dal loopt tot en met 1 april 2019.

 

Foto: Wethouder Erik Weijers en Jan Haas van Van Gelder Verkeerstechniek zetten in Millingen de eerste milieuvriendelijke lantaarnpaal in de gemeente aan.

LEDlicht in Millingen
nieuw-licht-klein-0003