Van Gelder Verkeerstechniek plaatst recyclebare lantaarnpalen in Emmeloord

Wethouder Poppe helpt mee bij het plaatsen van een recyclebare lichtmast op de Montageweg in Emmeloord.
Wethouder Poppe helpt mee bij het plaatsen van een recyclebare lichtmast op de Montageweg in Emmeloord

Heel bedrijventerrein Nagelerweg in Emmeloord wordt sinds dinsdag verlicht door recyclebare aluminium lantaarnpalen met led-verlichting. “Dat is best bijzonder”, zegt wethouder Andries Poppe van Noordoostpolder. “Het is een ontwikkeling. Deze kant gaan we op.” Van alle lantaarnpalen in de Noordoostpolder brandt nu vijftien procent met energiezuinige led-lampen. In 2025 moet dat honderd procent zijn.

Cradle to cradle-gecertificeerde lichtmasten
Noordoostpolder was vijf jaar geleden een van de eerste gemeenten die overstapte op cradle to cradle-gecertificeerde lichtmasten van Sapa. Dat betekent dat de aluminium lichtmasten te recyclen zijn er er weer nieuwe lantaarnpalen van gemaakt worden. Poppe kreeg dinsdagmiddag een certificaat uitgereikt door Remko van Oosterwijk van Sapa, ter gelegenheid van ‘het duurzame lustrum’.

Sapa Pole Products slaagde er in 2011 in om als eerste leverancier van lichtmasten zijn aluminium masten zo te ontwerpen en te produceren dat ze oneindig in een circulaire economie hergebruikt kunnen worden. De gemeente Noordoostpolder was meteen enthousiast en is sindsdien een vaste klant. De gemeente is met name gecharmeerd van het take back-systeem van Sapa, een systeem waarbij oude lichtmasten retour worden genomen, volledig gestript worden en het aluminium vervolgens wordt omgesmolten tot nieuwe lichtmasten. In 2015 heeft Sapa 4040 kilo aan lichtmasten (circa 150 stuks) van de gemeente retour gehaald om deze terug te brengen in de keten. “De cradle to cradle-lichtmasten zijn een inovatie. Die moet zijn weg nog vinden in de markt”, zegt Remko van Oosterwijk. Belangrijke voorwaarde van Sapa is dat er aluminium lantaarnpalen staan. Dat is in ongeveer de helft van Nederland. De andere helft is staal.

Van Gelder Verkeerstechniek
Van Gelder Verkeerstechniek levert en plaatst sinds 2014 in opdracht van de Gemeente Noordoostpolder recyclebare aluminium lichtmasten als onderdeel van het onderhoudscontract. Op de Montageweg worden deze week 9 lichtmasten geplaatst. De oude masten worden afgevoerd via het Take Back Systeem van Sapa. Deze kratten worden verzameld op de werf van Van Gelder in Emmeloord.

doorBIR Reclame Adviesbureau Infra