Open Dag Windpark Binnenhaven op Neeltje Jans

Win een lego-windmolen van Van Gelder

Hoe bouw je een windturbine en hoe komt de stroom op het landelijk net? Het is komende zaterdag van dichtbij te zien tijdens de Open dag van Windpark Binnenhaven op Neeltje Jans. Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken is met een stand aanwezig om bezoekers meer te vertellen over de verrichtte werkzaamheden op het windpark. Dat varieerde van het ontwerp tot de aanleg van de sleuven, het uitvoeren van gestuurde boringen en het trekken van kabels.

Opdrachtgever E-Connection organiseert de dag voor bewoners, buren, relaties en andere belangstellenden. Tussen 11.00 en 15.30 uur is iedereen – na online aanmelding via deze website – gratis welkom. Voor kinderen is er een speurtocht en springkussen, de alle andere bezoekers kunnen genieten van een wandeling van circa een uur over het bouwterrein, waar de eerste van vier nieuwe windturbines inmiddels is gebouwd. Bezoekers kunnen informatie krijgen over de mogelijkheid om in de toekomst te participeren in Windpark Binnenhaven. Deze participatie in windenergie is met name bedoeld voor omwonenden en eigenaren van vakantiewoningen op nabijgelegen recreatieparken.

Trots

Iemand die alles over het bouwen van windmolens weet en zaterdag ook aanwezig is, is uitvoerder Geert Wolters. Hij is met recht trots op het werk dat door het team van E-Connection is verzet om de molens in een natuurgebied te mogen laten draaien. “De windturbines worden tussen twee natuurgebieden geplaatst, waarbij heel veel aandacht wordt besteed aan de natuurlijke omgeving. We hebben rekening gehouden met het broedseizoen van de meeuwen, scholeksters en oeverzwaluwen. We hebben buisjes geplaatst met doeken met geurstoffen om konijnen op afstand te houden. Daarnaast liep op de bouwlocatie van zonsopgang tot zonsondergang iemand met een hond om te voorkomen dat vogels daar gingen nestelen.”

Uitdagend

Wolters verwacht enkele honderden bezoekers tijdens de open dag. Hij heeft zin om hen van alles te vertellen over de werkzaamheden die Van Gelder op Neeltje Jans mocht uitvoeren. “Wij hebben namelijk alles in huis voor de realisatie, engineering en de voorbereiding van de kabelaanleg en het maken van HDD-boringen. Helaas is van wat wij doen, niets meer te zien. Alles ligt onder de grond. Maar het is een mooi en divers project op een prachtige locatie”, vertelt hij enthousiast. “De Oosterscheldekering is natuurlijk een enorme bezienswaardigheid en we hebben hier dagelijks te maken met vele fietsers en wandelaars. Dat maakte het werk uitdagend.”

Prijsvraag

Ook Richard Vader is aanwezig om bezoekers van alles te vertellen over de bouw. In de Van Gelder-stand staan een kabellier en kraantje opgesteld en Geert heeft een prijsvraag bedacht waarmee een geweldig windmolen bouwpakket ter waarde van 250 euro kan worden gewonnen. Geert: “Een prachtige prijs, bijna een mini uitvoering van de windturbines die we hier hebben. We hopen dan ook dat we veel bezoekers in onze stand mogen ontvangen!”

Meer informatie over het programma is te vinden op de website van E-Connection.

doorEugénie de Kreij Infra