meetstok Van Gelder Telecom

Zelf tracés inmeten is nu ‘kinderlijk eenvoudig’

Bij het aanleggen van glasvezel komt veel kijken. De tracés moeten bijvoorbeeld nauwkeurig ingemeten worden. Een klusje wat voorheen werd uitbesteed, maar tegenwoordig beschikt Van Gelder Telecom over een eigen meetstok. Hierdoor kan er sneller en efficiënter gewerkt worden.

Tijd én geld besparen, dat was het doel van projectleider Ron IJmker van Van Gelder. Na wat rekensommetjes kwam hij al snel tot de conclusie: Van Gelder moet een eigen meetstok hebben. Een grote aanschaf, maar wel eentje die zichzelf snel heeft terugverdiend.

Gespecialiseerd

“Dankzij deze meetstok kunnen we nu onze eigen telecom tracés inmeten’’, legt de projectleider uit. “Eerder moesten we deze werkzaamheden uitbesteden, aan bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Vroeger hadden zij een monopoliepositie, maar tegenwoordig zijn er meerdere bedrijven die dit ontwikkelen.” En dat zette de enthousiaste IJmker aan het denken. “Ik kwam tot de conclusie dat een eigen meetstok zowel tijd als geld kan besparen. We kunnen nu kinderlijk eenvoudig onze eigen tracés inmeten.”

Losse klusjes

Eerder kon het inmeten van tracés soms wel uren duren. Uitvoerder Marc Niemans is dan ook zeer te spreken over de meetstok. “Op grote projecten loopt er altijd een inmeter van een onderaannemer mee, diegene heeft dan een dagtaak aan het inmeten”, vertelt hij. “Maar wij hebben vooral veel losse klusjes. We gaan van Groningen naar Limburg, en we komen zelfs in Zeeland. Als je dan weer met de onderaannemer terug moet om de boel in te meten dan ben je veel tijd kwijt.” Verhoudingsgewijs wordt er dan ook veel tijd en geld bespaard, weet Niemans.

Satellieten

De nieuwe meetstok wordt inmiddels dagelijks gebruikt. “Het gaat veel sneller. Binnen tien minuten kunnen we bijna vijfhonderd meter inmeten. En dat resultaat staat binnen twee seconden online via de Cloud’’, vertelt de projectleider trots. Alleen als er gewerkt moet worden onder grote bomen wordt er nog hulp van buitenaf ingevlogen. “De meetstok maakt namelijk gebruik van satellieten, als er veel hoge bomen staan dan lukt het soms niet. Maar dat komt weinig voor”, voegt hij er geruststellend aan toe.

doorEugénie de Kreij Infra