Nieuwe bestrijdingstechniek

Het einde van de woekerende Japanse Duizendknoop is nabij. Van den Herik Zuigtechniek en Aannemingsmaatschappij Van Gelder hebben een machine ontwikkeld waarmee de invasieve exoot definitief verwijderd kan worden.

Na een grondige onafhankelijke studie door Wageningen University Research (WUR), Stichting Probos en onderzoeksbureau Tree-o-logic blijkt dat door een innovatieve verhittingstechniek maar liefst 99 procent van de Japanse Duizendknoop in de zandbodem is verdwenen. In sommige gevallen was er helemaal geen Duizendknoop meer waar te nemen.

Japanse Duizendknoop

Optimaal verhittingstechniek

In het onderzoek werden van zes verschillende locaties in Gelderland stukken zandgrond met Japanse duizendknoop naar een testlocatie gebracht. Daar werd de methode vorig jaar getest onder de meest gunstige omstandigheden voor de exoot: vochtig en middenin het groeiseizoen. De grond werd verdeeld in vier vakken met elk een eigen bestrijdingsmethode. Na de testperiode van zo’n zeven weken kwam duidelijk naar voren dat de door Van den Herik en Van Gelder ontwikkelde verhittingstechniek optimaal zijn werk doet.

Unieke oplossing

De mobiele installatie van Van den Herik Zuigtechniek en Van Gelder, die verhit wordt op CO2-neutrale brandstof, is dan ook een uitkomst. De installatie kan ter plekke de grond met de Japanse Duizendknoop bestrijden met een thermische verhitter. Daarna kan de schone grond meteen weer verdeeld worden op dezelfde locatie. Een unieke oplossing, want waar andere methoden als chemische bestrijding, heet water of grazende varkens, alleen boven de grond plaatsvinden, doet de door Van Gelder en Van den Herik ontwikkelde aanpak ook onder de grond zijn werk. Daarnaast blijven in de behandelde grond de andere aanwezige zaden grotendeels wél leven, zo blijkt uit het onderzoek.

Samenwerking

Van Gelder staat altijd open voor innovatieve ideeën en besloot daarom samen te gaan werken met Van den Herik, die graag gebruikmaakt van de kennis en kunde van Van Gelder. “Vanuit die innovatieve gedachte is Van Gelder ook bezig met andere technieken die wellicht ook werken op andere gronden, maar dit is in Nederland de enige manier waarbij bewezen is dat die de Japanse Duizendknoop bestrijdt”, zegt Corné van den Berg, projectleider bij Van Gelder.

Johan van den Herik en Corné van den Berg

Meer weten?

Heeft u een vraag over deze innovatieve bestrijdingstechniek of heeft u interesse in een Demodag? Dan komen wij graag met u in contact! U kunt ons bereiken via 0525 - 659 888 of via .