Vakmanschap, gedrevenheid, ondernemend

Bij Van Gelder werken mensen die zich allemaal kunnen herkennen in de volgende drie kernwaarden en beschikken over de eigenschappen die bij die kernwaarden horen.

  • Vakmanschap 
  • Gedrevenheid 
  • Ondernemend

Bij Van Gelder werken vakmensen voornamelijk in vaste teams, met korte lijnen, die constant meedenken met de opdrachtgever, altijd op zoek gaan naar een betere oplossing dan de vraag en een stap extra zetten waar dat nodig is. Onze werknemers blijven ons trouw, omdat ze de ruimte krijgen te groeien en omdat er wederzijds respect is door alle lagen van het bedrijf.

De volgende anekdotes geven een goed beeld van wie wij zijn en welke aspecten naadloos aansluiten op onze kernwaarden. 

Rob Struikmans, projectleider

Vakmanschap
Verantwoordelijkheid nemen 

"Van drie stationsgebouwen zijn geen gebouwentekeningen beschikbaar. Van Gelder heeft in overleg met de opdrachtgever een tweedaagse georganiseerd waarbij ook onderhoudspersoneel is ingehuurd. In deze tweedaagse konden we de gebouwen uitvoerig bezoeken en onderzoeken en hadden we lokale kennis (en sleutels voor toegang) van het onderhoudspersoneel beschikbaar. Op deze wijze hebben we deze knelpuntlocaties in korte tijd kunnen onderzoeken en het ontwerp voor deze locaties kunnen maken. Ook de opdrachtgever hebben we deze dagen meegenomen zodat goedkeuring van het ontwerp soepel zou lopen. Tevens hebben we dit onderzoek betaald gekregen door de opdrachtgever vanwege het missen van de benodigde gebouwentekeningen."

Dennis Velthuis, senior werkvoorbereider

Vakmanschap
Goed zijn in wat je doet

"Voor de Open Front boringen bij Delphi is door Van Gelder een splinternieuwe pilot-gestuurde avegaarboormachine aangeschaft. Samen met de collega's van de Materieeldienst hebben we een middag besteed in Elburg om de handleiding door te nemen, zodat we goed voorbereid waren om de boring zo goed mogelijk uit te voeren."

Wim Brand, werkverantwoordelijke gas

Gedrevenheid
Passie

“Als ik iemand op het werk zie zonder de juiste PBM’s, dan spreek ik diegene daar op aan en maak ik er een KAM-melding van.” Wim Brand is werkverantwoordelijke gas en zeer betrokken bij de uitvoering van ons beleid. “Als ik iets zie dat niet klopt dan zeg ik dat, we zijn er immers om elkaar scherp te houden. Het liefst doe ik natuurlijk zo min mogelijk KAM-meldingen, maar als het nodig is dan aarzel ik niet. Daar kunnen we met zijn allen ook weer van leren.” Wim zit ook in de ondernemingsraad van Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken. “Dat vind ik erg leuk om te doen en op die manier kun je mooi de werknemers vertegenwoordigen.”

Herman van Ommen, hoofduitvoerder

Gedrevenheid
Loyaal

25 jaar geleden kwam Herman van Ommen via zijn broer bij Van Gelder terecht. “Na één sollicitatiegesprek kon ik de maandag daarop beginnen als assistent-monteur laagspanning. Ze dachten, die is zo weer weg, maar nee hoor. Ik heb diverse jaren in de avonduren een aantal cursussen gevolgd van assistent-monteur tot eerste monteur laagspanning en monteur middenspanning. Daar waar het kon ben ik altijd door blijven groeien, iedere keer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat kon hier en was voor mij ook de prikkel om bij Van Gelder te blijven.” Inmiddels is Herman hoofduitvoerder en sinds 2012 voorzitter van de Personeelsvereniging.

Laus Veltmaat, projectleider

Ondernemend
Oplossingsgericht

"Op het viersporige baanvak Amsterdam – Utrecht moest tussen de sporen materieel worden opgesteld, om een boring te kunnen maken die onder beide sporen door moest. Om het materieel tussen de sporen te krijgen moet het spoor buiten dienst zijn, om het materieel aan de andere zijde te krijgen. Buitendienststellingen zijn niet zomaar verkrijgbaar (om het materieel er te krijgen, maar ook om het er weer weg te krijgen). Wanneer hiervan gebruik wordt gemaakt, kost dit veel doorlooptijd en geeft dit hoge kosten. We hebben een alternatief bedacht om het materieel en de mensen via een viaduct in te hijsen tussen de sporen, zodat het materieel direct ingezet kon worden. De boorwerkzaamheden zijn uitgevoerd en een dag erna is het materieel er weer met de kraan tussenuit gehaald. Hiermee was dit onderdeel van het project snel klaar en de kosten van het huren van een zware kraan waren fors lager dan de stilstandskosten van het materieel."

Björn Wunderink, 3D-ontwerper/maatvoerder

Ondernemend
Denken in mogelijkheden

"Waarom uitbesteden als je het ook zelf kunt doen? Daarom hebben we sinds 2018, als een van de eerste aannemers, een eigen geobureau. Bij het geobureau verzamelen, analyseren en verwerken we data om daar vervolgens realistische en werkbare 3D-modellen van te maken. Om over alle benodigde data te beschikken, maken we gebruik van diverse hightech apparatuur. Die apparatuur maakt het verzamelen van data ook nog eens gemakkelijker. Het inmeten van een weg of een druk verkeersplein kan zonder verkeershinder, bijvoorbeeld met de multistationlaserscan of de wegdekscanner, die achterop een auto bevestigd kan worden. Voor het inmeten van moeilijk toegankelijk of verontreinigd terrein hebben we drones en met de bestuurbare inspectieboot kunnen we zeer snel duikers inspecteren en dieptepeilingen uitvoeren. Verder kunnen we met onze Gator automatisch stuurlijnen of tijdelijke markering uitzetten door middel van GPS en kunnen we voor elk type of merk een 3D-machinebesturing maken, waardoor in de uitvoering de foutmarge tot het absolute minimum wordt beperkt."

Ondernemend
Stap extra

"Voor de realisatie van de gestuurde boring onder het Schagen Kanaal is een brug van draglineschotten over een sloot gelegd om de uittrede van de boring op veilige wijze te kunnen bereiken. De brug lag echter pal naast een school voor moeilijk opvoedbare leerlingen. We voorzagen een risico dat leerlingen over zouden steken naar het spoorterrein. Daarom zijn we op een middag even de school ingestapt om dit risico met de schoolleiding te bespreken. Gezamenlijk hebben we afspraken kunnen maken over het moment van uitvoering en instructies aan leerkrachten. Uiteindelijk zijn er geen problemen geweest met de leerlingen en hebben ze onze bouwlocatie niet betreden. De school was erg blij met onze manier van communiceren, zo bleek uit een evaluatiegesprek na afloop van de werkzaamheden."