In de grond van de Zuid-Hollandse eilanden en delen van Zeeland liggen kilometers kabels en leidingen die aan vervanging toe zijn. Het gaat om distributienetwerken voor gas, water, laag- en middenspanning. Dat het om een megaproject gaat, blijkt wel uit de totale uitvoeringsperiode van twaalf jaar. Er is niet alleen sprake van vervanging, maar ook van het uitbreiden van de bestaande netwerken.
Het project Infrawerk Rijnmond-Zeeland realiseert de modernste ondergrondse infrastructuur. Daarmee zijn inwonersen bedrijven in het werkgebied verzekerd van een betrouwbare levering vannutsvoorzieningen. Door de uitbreiding van de distributienetwerken ontstaat ruimte voor bestaande bedrijven om uit te breiden, voor nieuwe bedrijven om zich te vestigen en voor het bouwen van nieuwe woonwijken.
De voorbereidende werkzaamheden voor het project startten in 2023. In 2024 begon de uitvoering. Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken werkt mee aan het project, in opdracht van waterbedrijf Evides en netbeheerder Stedin. Van Gelder neemt niet alleen de uitvoerende, maar ook de engineeringswerkzaamheden voor haar rekening.
Bij het vervangen van een waterleiding in Wateringen stuitten we op een leiding uit 1880. De buis was nog helemaal intact en de koppelingen waren perfect gemaakt, met mooie loodverbindingen. We vervingen ‘m voor een pvc-buis. Een deel van de leiding bewaren we als aandenken.
Bijzondere manier van samenwerken
In project Infrawerk Rijnmond-Zeeland werken zeven aannemers – waaronder Van Gelder – op een bijzondere manier samen. Evides en Stedin kozen voor een partnership waarin ze gezamenlijk met aannemers samenwerken. Zij gaan multidisciplinair te werk, met één gezamenlijk proces, één aansturing en één planning. De schaarste aan technisch personeel dwingt tot een intensievere en verbeterde samenwerking met aannemers om de continuïteit van de water-, gas- en elektriciteitslevering in de toekomst te waarborgen. Door werkzaamheden te combineren voorkomen ze dubbel werk en zetten ze schaars technisch personeel efficiënt in. En door de straat waar mogelijk maar één keer open te breken, wordt de overlast voor bewoners tot een minimum beperkt.
Deze werkwijze is vrij uniek in de infrawereld en een voorbeeld voor toekomstige infraprojecten. Met de versterkte samenwerking pakken de bouwpartners de uitdagingen op het gebied van ondergrondse infrastructuur effectiever aan en stellen ze tegelijkertijd de levering van water, gas en elektriciteit veilig.