Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Project Info

 • Opdrachtgever

  Het Nationale Park De Hoge Veluwe + Antea Group

 • Uitvoeringsperiode

  december 2018 - juni 2019

 • Type project

  Bouwteam

 • Projectomvang

  € 1.300.000

Herinrichting centrumgebied fase 2

Het Nationale Park De Hoge Veluwe wil het bezoekerscentrum en -restaurant, inclusief het omliggende terrein, graag veranderen in ‘een open plek met duurzame faciliteiten’. Daarom heeft het Park besloten over te gaan tot een volledige herinrichting van het centrumgebied, inclusief nieuwbouw van het centrumgebouw (Landhuis) en het omliggende terrein. De nieuwe voorzieningen moeten een eenheid met het landschap gaan vormen.

De herinrichting is ingedeeld in twee fasen. De eerste fase bestaat uit de nieuwbouw van het Landhuis of centrumgebouw. Deze fase wordt uitgevoerd door Rots bouw en  Antea Group. De tweede fase bestaat uit de herinrichting van het omliggende gebied, waaronder het parkeerterrein, een evenemententerrein en speelvoorzieningen.

Bouwteam

Aan de basis van de plannen voor de herinrichting ligt het landschapsontwerp door H+N+S. Samen met het Nationale Park De Hoge Veluwe en Antea Group vormt Van Gelder het bouwteam dat dit landschapsontwerp omzet naar een uitvoeringsontwerp.

Het werken in een bouwteam is relatief nieuw en brengt meerdere voordelen met zich mee. Door al vroeg intensief samen te werken, kunnen de drie partijen Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Antea Group en Van Gelder, potentiële uitdagingen en risico’s al vroeg signaleren. Bovendien worden oplossingen samen gezocht en gevonden.

Het bouwteam heeft als uitgangspunt om kennis, expertise en vakmanschap te delen in een sfeer van openheid en transparantie. De partijen dragen samen zorg voor zaken als de optimalisatie van het ontwerp, de uitvoeringswijze en de kostentechnische inbreng en beheersen zo ook gezamenlijk de projectdoelstellingen en het projectbudget.

De optimale samenwerking en het delen van expertises wordt nog eens versterkt door de integrale aanpak die Van Gelder ook hier toepast. Voor een aantal specifieke werkzaamheden heeft de aannemingsmaatschappij de hulp ingeschakeld van Van Gelder Verkeerstechniek.

Werkzaamheden

De werkzaamheden voor Van Gelder omvatten het gehele ontwerp en de uitvoering van de herinrichting. Hieronder vallen het parkeerterrein, het evenemententerrein en de speelvoorzieningen. De aannemingsmaatschappij neemt bij de uitvoer het grondwerk, de bestrating en de halfverharde parkeervoorziening voor haar rekening. Van Gelder Verkeerstechniek wordt ingevlogen om haar specialisme toe te passen bij de installatie van elektrische laadpalen op het parkeerterrein, de openbare verlichting en de water- en elektra-voorzieningen op het evenemententerrein.

Klimaat- en toekomstbestendig

Natuurlijk betreft het werk een unieke locatie. Van Gelder is zich hier sterk bewust van. We zijn niet voor niets sinds 2018 partner van het park. Het gehele ontwerp is klimaat- en toekomstbestendig. Regenwater wordt meteen geborgen en infiltreert direct in de bodem. Dankzij de elektrische laadpalen is ook het parkeerterrein klaar voor de toekomst. En de halfverharding van het parkeerterrein zorgt ervoor dat het weliswaar berijdbaar is voor vrachtverkeer en lang mee kan, maar toch goed in de omgeving past.

Wil je meer weten over onze relatie met Het Nationale Park De Hoge Veluwe? Lees dan ook het artikel in ons jaarverslag.

Picture of Jan Diepeveen

Projectleider

0525 659 888

Jan Diepeveen