HOV-baan, Schiphol-Oost

Project Info

 • Opdrachtgever

  Provincie Noord-Holland

 • Type project

  UAV-gc Design en construct

 • Projectomvang

  €13.843.000,-

 • Uitvoeringsperiode

  2e kwartaal 2016 – 4e kwartaal 2017

Nieuwe busbaan met vier haltes

Schiphol en de Provincie Noord-Holland werken nauw samen aan een betere bereikbaarheid van de luchthaven. Een van de speerpunten was een hoogwaardig buslijnennetwerk, als onderdeel van het Randstadnet. In maart 2016 startte de Combinatie Van Gelder/Mobilis met de aanleg van een vrije busbaan in Schiphol-Oost, met vier haltes.

Rijbaan, busbanen, fly-over, rotonde en bushaltes

Het werk omvatte de aanleg van een nieuwe autorijbaan tussen de Fokkerweg en Schipholdijk en een vrije busbaan over de huidige westelijke rijbaan van de Fokkerweg en tussen de Hendrik Walaardt Sacréstraat en de Piet Guilonardweg. Ook realiseerde de combinatie een fly-over over de rotonde bij de Piet Guilonardweg, een 2 kilometer lang fietspad op de Schipholdijk en vier bushaltes.

De Van Gelder-werkmaatschappijen die in het project meededen, zijn Aannemingsmaatschappij Van Gelder, Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken en Van Gelder Verkeerstechniek.

Grootste uitdaging: de vele stakeholders

Uitdagend in het project was vooral de vele stakeholders, waaronder grondeigenaren, beheerders, gebruikers, omwonenden en bedrijven in de omgeving. Tevens zat de combinatie veelvuldig aan tafel met Amsterdam Airport Schiphol en Hoogheemraadschap Rijnland, bij het hoogheemraadschap vooral over het fietspad over de Schipholdijk.