Glasvezel voor Kop van Overijssel

Project Info

 • Opdrachtgever

  RENDO Buitenaf B.V.

 • Type project

  UAV-gc

 • Projectomvang

  € 17.700.000

 • Uitvoeringsperiode

  mei 2018 - april 2020

In opdracht van RENDO Buitenaf B.V. heeft Van Gelder Telecom glasvezel aangelegd in zes gemeenten. Daarbij ging het om de Overijsselse gemeenten Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Zwolle en Kampen. Ook in de Drentse gemeente Meppel werd glasvezel aangelegd. Het ging bij dit project voornamelijk om glasvezel in de buitengebieden waar geen coax ligt en delen van de kernen van Staphorst en Rouveen.

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestonden in eerste instantie uit civiel werk: het graven van geulen en het aanleggen van buizen. Daarbij waren ook gestuurde boringen nodig die werden uitgevoerd door Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken. Na het civiele werk werden de glasvezelkabels door de buizen geblazen, werd er gelast en gehast (het maken van de huisaansluitingen).

Een paar cijfers van het project:

 • 5000 aansluitingen
 • 7000 woningen
 • 1000 kilometer geul
 • 1400 kilometer buizen
 • Ruim 1,7 miljoen kilometer glasvezelkabel

Het verschil tussen het aantal aansluitingen en woningen zit hem in het feit dat nog niet iedere woning werd aangesloten op het glasvezelnetwerk, maar het voorwerk hiervoor al wel werd gedaan. Pas als er daadwerkelijk een abonnement is afgesloten wordt een huis op het netwerk aangesloten. In het voortraject komt er dan al een woningschouwer langs om te kijken hoe de kabel door de tuin moet, waar de kabel het huis in gaat en waar de aansluiting in huis komt. Via de eigen Van Gelder Telecom Servicedesk worden afspraken ingepland met bewoners om de aansluiting te realiseren.

Ring en uitdagingen

Het project is gestart in Rouveen en bij Scheerwolde. Er werd eerst een ring gemaakt en zodra die ring gesloten was, kon deze op de glasvezelader worden aangesloten en konden er weer aftakkingen worden gemaakt naar de andere buitengebieden.

De uitdaging in het project zat hem bijvoorbeeld in de werkzaamheden bij de Kalenbergergracht, ten noorden van Giethoorn. Daar kunnen namelijk geen auto's komen. Er werd met pontons gewerkt om de graafmachines op de goede plek te krijgen. Daarnaast waren de werkzaamheden in Staphorst en Rouveen extra bewerkelijk omdat de woningen daar dicht op elkaar staan en we veel te maken hebben gehad met het recht van overpad.

Naast bovengenoemde zaken waren er ook heel veel vergunningen nodig en heeft Van Gelder Telecom derhalve met heel veel partijen te maken. Denk daarbij aan de twee provincies (Overijssel en Drenthe), twee waterschappen, ProRail, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Natura2000. Kortom, een mooi, uitgestrekt en groot project, met genoeg uitdagingen.

300.000 adressen

Het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van op glasvezel gebaseerde data- en telecommunicatiewerken, daarin is Van Gelder Telecom gespecialiseerd. Wie wil er nou geen supersnel en stabiel netwerk voor internet, televisie en telefonie? In Nederland en Duitsland heeft Van Gelder al meer dan 300.000 adressen van een glasvezelaansluiting voorzien.

In Nederland en Duitsland behoort Van Gelder Telecom in deze discipline tot de experts. Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.