De Koninginneweg in Amsterdam gaat flink veranderen. Dat is nodig omdat de weg aan groot onderhoud toe is én omdat de verkeersveiligheid voor fietsers verbeterd moet worden. Aannemingsmaatschappij Van Gelder mag in opdracht van de gemeente Amsterdam het werk uitvoeren.
Dat doen we van gevel tot gevel. Dat betekent dat we de 900 meter lange weg in zijn geheel aanpakken. We gaan eerst onder de grond aan de slag, daar vervangen we in ieder geval het riool. Daar waar nodig worden de huisaansluitingen vervangen. Na het ondergrondse werk, starten we met het bovengrondse gedeelte. We beginnen met het tramspoor. Daarvoor brengen we nieuw beton aan om vervolgens het spoor weer aan te kunnen leggen.
Meer ruimte voor fietsers
Als de werkzaamheden aan het tramspoor zijn afgerond, beginnen we met de opbouw van de weg. Voorwaarde daarvan is dat de Koninginneweg veel verkeersvriendelijker én veiliger moet worden. Het aantal parkeerplekken voor auto's wordt daarom flink verminderd, waardoor fietsers en voetgangers meer ruimte krijgen. Ook wordt de maximale snelheid aangepast van 50 naar 30 kilometer per uur.
Onderdeel van het werk is het vernieuwen van het tramspoor. Daarvoor leggen we een nieuwe 900 meter lange betonbaan aan.
Langs het werk staan houten bouwhekken. Deze zijn fraaier om naar te kijken én ook veel duurzamer.
Houten bouwhekken
Waar je normaal metalen bouwhekken tegenkomt, is dat op de Koninginneweg wel wat anders. Hier staan namelijk houten bouwhekken. Omdat het werk 900 meter lang is en in een mooie karakteristieke buurt plaatsvindt, maken deze houten bouwhekken de omgeving, ondanks ons werk, een stuk aantrekkelijker. Daarnaast zijn ze veel duurzamer en voldoen we aan de wens van de opdrachtgever om 5% aan SROI te besteden. De houten bouwhekken zijn gemaakt door mensen met een afstand op de arbeidsmarkt.