Lagevloertram
Om Den Haag aantrekkelijk en goed bereikbaar te houden, investeert de gemeente fors in het openbaar vervoer en de openbare ruimte. Voor 2026 moeten de route en het spoor van lijn 1 geschikt zijn voor nieuwe lagevloertrams. Ook komen er nieuwe haltes die voldoen aan de nieuwe toegankelijkheidseisen: iedereen moet zelfstandig met de tram kunnen reizen.
Ga er maar aan staan: tramsporen vervangen, bovenleidingmasten plaatsen, een brug vernieuwen, riolering aanleggen, asfalteren en dat in een politiek gevoelige omgeving. Het gebeurt in de binnenstad van Den Haag, de plek waar vele ambassades gehuisvest zijn, in de Alexanderstraat, Javastraat en Parkstraat.
Integrale aanpak
Wanneer je op een postzegel veel en vooral divers werk moet verzetten, is onderlinge afstemming tussen alle partijen cruciaal. Integraal werken is dan de oplossing om zowel de voortgang, de veiligheid en de bereikbaarheid te borgen. Zowel vanuit de aannemer als de Gemeente Den Haag en HTM.
Van den Heuvel Infra
Van Gelder werkte bij de realisatie van het project nauw samen met dochterbedrijf Van den Heuvel Infra.
Integrale aanpak
Marlene Dekarz van Van Gelder was als contractmanager en assistent-projectleider medeverantwoordelijk voor het binnenstedelijke project. Ze voelde zich een soort van spin in het web als het gaat om het managen van diverse werkzaamheden. “Het is een integraal werk van Van Gelder met nog eens een aantal onderaannemers. Aannemingsmaatschappij Van Gelder werkte hier samen met Van Gelder Verkeerstechniek en het andere dochterbedrijf, Van den Heuvel Infra. Dat zijn veel verschillende bedrijven, mensen en werkzaamheden en dus een hele klus om dat goed met elkaar af te stemmen. Om het bestemmingsverkeer toegang tot het gebied te geven, wordt de bouwweg gedurende het project verplaatst van de trambaan naar de rijbaan om de werkzaamheden niet te stagneren en de bereikbaarheid voor de bewoners te garanderen. We zijn met de uitvoering van dit project gestart in de nacht van 31 augustus 2020 en moesten ons aan een hele strakke planning houden, omdat half februari 2021 de tram op de Alexanderstraat alweer moest rijden.
”Juist omdat het werkgebied een beperkte ruimte heeft met veel werkzaamheden in een korte periode, is onderlinge afstemming volgens Marlene onontbeerlijk. “Dit werk kun je eigenlijk alleen maar integraal oppakken om resultaat te boeken. De eerste twee weken in september waren ontzettend druk met name voor de hoofduitvoerders en uitvoerders buiten, waarbij veel uren zijn gedraaid. Het grote voordeel was dat we elkaar al kenden en een plek in de keet hadden, waardoor afstemming gemakkelijk ging."