Onderhoud openbare verlichting in Dronten

Project Info

 • Opdrachtgever

  Gemeente Dronten

 • Type project

  Grootschalige vervanging

 • Uitvoeringsperiode

  april 2015 – december 2019

 • Projectomvang

  € 3.500.000

Van Gelder Verkeerstechniek verzorgt het dagelijks onderhoud openbare verlichting voor de gemeente Dronten van ruim 10.000 lichtpunten. In de afgelopen vier jaar hebben wij hier ruim 5.000 armaturen vervangen door nieuwe LED-armaturen.

Het vervangings- en onderhoudscontract liep in eerste instantie tot eind 2017, maar werd al twee keer met een jaar verlengd. Het huidige contract loopt eind 2019 af en dan zal, zoals vastgelegd, een nieuwe aanbesteding plaatsvinden. De maximale verlenging is in elk geval wel maar mooi binnen voor Verkeerstechniek! We gaan met het onderhoud aan de openbare verlichting.

Waarderend evalueren

De gemeente Dronten loopt wat betreft grootschalige vervangingen voor op andere gemeenten. Een van de geheimen van de goede samenwerking tussen Van Gelder en de gemeente is het zogenaamde 'waarderend evalueren'. Normaal gesproken worden door opdrachtgevers cijfers en opmerkingen uitgedeeld om de tevredenheid mee uit te drukken, maar bij het waarderend evalueren kan Van Gelder ook wat teruggeven. Daar wordt gedurende het hele contract de samenwerking alleen maar beter van.

Energiereductie

Bij verschillende projecten worden op afstand programmeerbare Digistreet en UrbanStar armaturen van Philips en Teceo armaturen van Schréder gebruikt. Deze armaturen onderscheiden zich doordat het dimregime aan te passen is, waarmee kan worden ingespeeld op veranderingen. Bovendien geven ze een signaal af als ze niet meer werken, en dat scheelt een hoop rondjes rijden om te controleren of ze het nog doen!

De armaturen zijn bijzonder geschikt voor de toekomst, want er zijn diverse sensoren op te plaatsen, zoals CO2-meters en bewegingsmelders. Een voorbeeld van een gebruikte toepassing hiervan, is dat de verlichting van 10% naar 100% kan gaan als er een vrachtwagen aan komt, en weer terug naar 10% als deze is gepasseerd. Daarnaast worden er, met name in de woonwijken, flink wat 'gewone' armaturen en lichtmasten vervangen door exemplaren met LED-verlichting. Dat levert een flinke energiereductie op, waarmee de armaturen helemaal passen in het smart city plaatje van de gemeente Dronten.

Vertrouwd verder

Een vlotte en veilige doorstroming van het wegverkeer, dat is waar Van Gelder Verkeerstechniek zich elke dag sterk voor maakt. De kracht van Van Gelder schuilt echter niet zozeer in het ontwikkelen van losse technologieën, hoe slim ook, maar vooral ook in het integreren ervan. Verkeersveiligheid begint met goede openbare verlichting. En dat niet alleen. Ook verkeerssignalering, dynamisch verkeersmanagement, LED-wegdekverlichting en camerasystemen zijn nodig om het verkeer in goede banen te leiden. Van Gelder Verkeerstechniek heeft alle kennis en kunde in huis.

Wil je graag meer informatie over Van Gelder Verkeerstechniek en Verlichting? Neem dan gerust contact op via 088 – 115 40 00. Samen realiseren we projecten op basis van gedrevenheid en toewijding, op basis van betrouwbaarheid en wederzijdse waardering.