Vervangen riolering Julianaplein Groningen

Project Info

 • Opdrachtgever

  Gemeente Groningen

 • Type contract

  UAV en UAV-gc

 • Projectomvang

  € 1.600.000

 • Uitvoeringsperiode

  november 2016 - juli 2017

In opdracht van de de gemeente Groningen heeft Aannemingsmaatschappij Van Gelder de riolering verlegd in de omgeving van het knooppunt Julianaplein in Groningen. De riolering moesten worden verlegd, zodat er ruimte vrijgemaakt werd voor het nieuwe Julianaplein, als onderdeel van de zuidelijke ringweg van Groningen. 

Duurzaamheid

Direct naast het projectgebied ligt Zwembad de Papiermolen. Dit zwembad werd tot voorheen op de reguliere manier verwarmd, maar de verwarming van het water wordt nu gedaan door het riool. Een deel van de nieuwe riolering is voorzien van een systeem waarmee de warmte uit het riool gebruikt wordt om het water in het zwembad te verwarmen. Daarvoor zijn speciale rioolbuizen geplaatst, die zijn 'omwikkeld' met buizen waardoor transportvloeistof stoomt. Deze vloeistof wordt opgewarmd door het rioolwater, waarna de warmte gebruikt wordt voor het verwarmen van het water van het zwembad. 

Archeologische begeleiding

Het Julianaplein en de directe omgeving liggen op de uitlopers van de Hondsrug. Ook de Linie van Helpman heeft in deze omgeving gelegen. Een klein deel van de werkzaamheden is daarom onder archeologische begeleiding uitgevoerd. Uitvoerder Alfred Strijker vertelt: "In deze omgeving waren al veel werkzaamheden uitgevoerd, onlangs maar ook in het verleden. Uit het uitgebreide vooronderzoek dat de gemeente verrichtte, bleek dat er een aantal plaatsen waren waar niet eerder was gegraven. Tijdens onze werkzaamheden op die locaties keek een archeoloog mee of er bijzondere zaken in de bodem zaten, zoals sporen van bewoning uit de prehistorie of een deel van de Linie van Helpman."