Voor het beste ontwerp

Tot het beste ontwerp komen, daar ga je voor in een RCC aanbesteding. Dit staat voor Rapid Circulair Contracting (RCC). In dit contract staan duurzaamheid en circulariteit centraal. Uitgebreide bestekken en een uitvraag op prijs is hierbij niet aan de orde. Diverse aannemers worden geselecteerd op basis van hun expertise, vakmanschap en innovatievermogen. Na deze selectie delen de diverse aannemers kennis, inzichten en dillema’s om tot het beste ontwerp te komen.

Samenwerkingscontract

Bij een Rapid Circulair Contracting (RCC) wordt geen eindoplossing aanbesteed, maar gaat het om een samenwerkingscontract. Diverse partners ontwikkelen en ontwerpen samen en delen vervolgens inzichten en dilemma’s met elkaar. Als Van Gelder hebben wij bij de herinrichting van de Malderburchtstraat met de RCC aanbesteding verbluffende resultaten laten zien.

Bij de herinrichting van de meest duurzaamste straat van Nederland hebben we niet een vooraf opgesteld plan uitgewerkt, maar vroegen we andere partijen om hun visie. Samen met advies- en ingenieursbureau Tauw, bewoners en stakeholders hebben we samen hard gewerkt aan het vernieuwde ontwerp van de Malderburchtstraat.

CO2 bespaard

Met de Rapid Circulair Contracting (RCC) hebben we bewezen dat veel CO2 bespaard kan worden door anders te denken. De ontwerpoplossingen van minder verhard oppervlak, hergebruik van materialen en de inkoop van duurzame materialen leverden een reductie van 49,1% op ten opzicht van het referentieontwerp en een toename van 54% circulair materiaalgebruik.

Kiezen voor een Rapid Circulair Contracting (RCC)

Welke voordelen heeft een Rapid Circulair Contracting (RCC)?

  • Het RCC contract zorgt voor een effectieve bijdrage aan de realisatie van duurzame doelen.
  • Diverse partijen kunnen werken aan toekomstbestendige en innovatieve oplossingen.
  • Betrokken aannemers werken creatief samen vanuit een Programma van Ambitie (PvA) in plaats van de traditionele Programma van Eisen (PvE).
  • Het is ideaal voor complexe en innovatieve projecten.
  • Het contract heeft een kortere doorlooptijd.

Kortom: Het RCC contract is een duurzame samenwerking gebaseerd op ambities. Duurzaamheid hoeft geen bakken met geld te kosten. Het vraagt om anders denken. En wie dat durft, kan met dezelfde uitgaven ook grote stappen maken. Zo vinden wij bij Van Gelder.