Nieuws

Boordevol 2024 voor station Amsterdam Zuid

Gepubliceerd op:
17/1/2024

Dit jaar gaan we in sneltreinvaart verder met de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Een hoogtepunt: eind 2024 ziet ook de noordkant van de Brittenpassage het daglicht. Maar eerst verzetten we nog bergen werk. De werkzaamheden op een rijtje.

‘2024 wordt ons het jaar wel’, zegt omgevingsmanager Paul Kamermans van Zuidasdok. ‘We gaan het noordelijke metrospoor verhogen tussen de Beethovenstraat en de Parnassusweg, en er komt een gloednieuw metroviaduct boven de Parnassusweg. Ook voegen we zowel aan de nieuwe Brittenpassage als de bestaande Minervapassage nieuwe dakdelen toe.’

Zes weken zomerwerk

Dat betekent voor Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Boskalis, Mobilis en Van Gelder) een boordevol jaar met werkzaamheden in en rondom het station. Met als hoogtepunt een periode van zes weken van 12 juli tot en met 25 augustus waarin we 24/7 aan het werk zijn. ‘En als klap op de vuurpijl graven we ons in het najaar door de laatste meters van de Brittenpassage heen’, voegt Kamermans toe. ‘Rechtstreeks naar de uitgang in de Eduard van Beinumstraat aan de noordkant van de passage.’

Eerste helft 2024

Nieuw metroviaduct Parnassusweg
De eerste vijf maanden van het jaar verleggen we kabels en leidingen in de Parnassusweg en zetten we grote stappen in de bouw van het tussensteunpunt voor het nieuwe metroviaduct. Voor de zomer plaatsen we daarom aan de oostkant van de Parnassusweg funderingspalen, korven en damwanden als onderdeel van de fundering voor het steunpunt. Het nieuwe viaduct komt boven de Parnassusweg, tussen de twee bestaande metroviaducten in. Zo wordt de eerder verwijderde spoorverbinding met het opstelterrein in de Amstelveenseweg hersteld, en maken we het tegelijkertijd mogelijk om in de toekomst de Noord/Zuidlijn in westelijke richting door te trekken.

Brittenpassage
Op steenworp afstand van de Parnassusweg bouwen we aan de nieuwe stationspassage, de Brittenpassage. Er zitten daar tientallen stalen steunpalen in de grond, die samen een parcours vormen waarover we alle dakdelen van de nieuwe passage naar hun plek hebben geschoven. Begin 2024 zagen we al die steunpalen af, om ter plekke enkele grote poeren (zeer stevige betonnen constructies) te kunnen bouwen. Die vormen het fundament voor de brede kolommen waarop het dak later definitief komt te rusten.

Kabels en leidingen Brittenpassage
De nieuwe passage kan natuurlijk niet functioneren zonder stromend water, riolering en elektra. We beginnen in april 2024 met het doortrekken van alle kabels en leidingen vanuit de Integrale Leidingentunnel (ILT) onder de Gustav Mahlerlaan, en via het plein, naar de zuidelijke ingang van de Brittenpassage. Daarvoor leggen we het plein in fases (en in delen) open. Deze werkzaamheden reiken veel verder dan deze zomer en zijn naar verwachting in de zomer van 2025 gereed. Voetgangers op het Gustav Mahlerplein zullen in deze periode dan ook veel loopplanken tegenkomen.

Minervapassage
Aan de andere kant van het station werken we door aan de vernieuwing van de huidige stationsentree, de Minervapassage. In het voorjaar brengen we eerst funderingspalen in de grond en verleggen we de aanwezige kabels en leidingen, zodat we later een nieuw steunpunt in het noordelijke deel van de passage kunnen bouwen. Dit is bijna een kopie van het werk vorig jaar, toen we zo’n zelfde steunpunt in de Minervapassage bouwden. Volgens de huidige planning storten we in maart het beton voor het dakdeel dat in de zomer op dit steunpunt komt te liggen.

Zomerwerk 12 juli t/m 25 augustus 2024

De voorbereidende werkzaamheden in de eerste helft van het jaar komen samen gedurende zes werkweken in de zomer. We zijn dan 24/7 in de weer. Zo wordt het noordelijke metrospoor (metro 50 en 51 richting Isolatorweg) volledig buitengebruik genomen en zijn er meerdere afsluitingen van de A10 richting de A4/Schiphol. Op alle hinder komen we later in detail terug.

Verhogen noordelijke metrospoor en -perron
We slopen het noordelijke metrospoor en het perron, en bouwen dat dan zo’n 2 meter hoger terug. Dat doen we over de hele lengte van het station tussen de Parnassusweg en de Beethovenstraat. Daarmee komen drie van de vier metrosporen en -perrons op de hoogte te liggen die nodig is voor de te vernieuwen Minervapassage. Die wordt met 4,5 meter hoogte namelijk bijna twee keer zo hoog als de huidige 2,5 meter hoge Minervapassage.

Dakdelen naar hun plek
Op de in de eerste helft van 2024 te bouwen steunpunten komt deze zomer, in zowel de Brittenpassage als de Minervapassage, een nieuw dakdeel te liggen. Het dakdeel voor de Minervapassage is waarschijnlijk begin augustus aan de beurt. Dat schuiven we eerst een stuk naar het oosten, bovenop het bestaande dek tussen de glazen koepels. Daarna gaat het enkele meters noordwaarts, tot onder het tegen die tijd opgehoogde noordelijke metrospoor. Zoals u van ons gewend bent is dit alles te volgen via onze webcam.

Brittenpassage volledig uitgegraven

De schuifoperatie voor de Brittenpassage staat zo rond eind juli in de planning – dan gaat het zevende een laatste dakdeel naar z’n plek. Na het plaatsen van het laatste dakdeel ontgraven we de laatste meters van de Brittenpassage, tot aan de nieuwe toegang in de inmiddels gesloopte Atriumgarage. In het najaar volgt een symbolisch hoogtepunt met een ‘handshake’: de zuid- en noordkant van de Brittenpassage treffen elkaar. Voor het eerst ziet de extra passage licht vanuit beide kanten: vanuit de Benjamin Brittenstraat en Arnold Schönberglaan in het zuiden en de Eduard van Beinumstraat in het noorden.

Na de zomer: tijdelijke treinperrons definitief

Natuurlijk gaat het werk ook na de zomer door. Bijvoorbeeld in november, als we de uitneembare treinperrons tussen de twee passages alvast in hun definitieve staat brengen. Daarmee bereiden we de opening van de Brittenpassage in uiterlijk 2027 voor, wanneer reizigers hoofdzakelijk via deze nieuwe passage het station en de treinperrons zullen betreden. Voor deze werkzaamheden rijden negen dagen lang minder treinen. Ook daarover later in het jaar meer.

Vernieuwing station Amsterdam Zuid 2024

Station Amsterdam Zuid wordt sinds 2018 vernieuwd en uitgebreid. In 2024 vindt de ruwbouw van de tweede stationspassage plaats en leggen we het meest noordelijke metrospoor op de juiste plek en hoogte. Bekijk hoe we het station in fases vernieuwen

Wil je meer informatie?

Rolf Mars

Directeur Van Gelder Grote en Integrale projecten