“Sociaal ondernemen zit in ons dna”, zegt Marijke Mulder, HR-coördinator bij Van Gelder en betrokken bij de PSO-erkenning. “Wij bieden werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, binnen ons bedrijf en via onze projecten. We kopen producten en diensten in bij sociale werkvoorzieningen (SW) en andere PSO-gecertificeerde bedrijven. Zo wordt een deel van onze postafhandeling verzorgd door een SW-bedrijf. Ook leiden we volop vakmensen op, zoals BBL-leerlingen. Dat doen we niet alleen voor onszelf, maar voor de hele sector.” Van Gelder stapte twee jaar terug in op trede 2. “Sindsdien zijn we meer gaan opleiden en kopen we bewuster sociaal in”, zegt Marijke.
Binden en opleiden, ook na een project
Marijke geeft nog een voorbeeld van Van Gelders sociale hart: “Bij projecten in opdracht van gemeenten gaan we altijd het gesprek aan of zij nog mensen kennen die al langer thuis zitten en moeilijk aan werk komen. Zo hielpen we bijvoorbeeld voor een project in Flevoland waarbij we openbare verlichting installeerden twee mensen uit de doelgroep aan werk. En daarbij blijft het niet. We kijken ook naar de lange termijn. Als een project klaar is, kunnen deze collega’s een opleiding volgen via ons opleidingscentrum Gelderpoort.”
Goed voor Van Gelder én de maatschappij
Met de PSO-certificering snijdt het mes aan twee kanten. We helpen niet alleen steeds meer mensen aan het werk, maar houden ons ook uitgebreider bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Marijke: “Er zijn best veel mensen die al lange tijd niet aan werk komen, maar die enorm van waarde zijn op de arbeidsmarkt. Zij krijgen nu meer kans op een baan.”
Ook opdrachtgevers kijken steeds vaker naar wat infrabedrijven zoals Van Gelder doen als het om maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat. Het PSO-certificaat is een mooie aanleiding om met hen proactief in gesprek te gaan over dit thema. Positief gevolg: het certificaat zet voor Van Gelder de deur open naar opdrachtgevers die voor de invulling van de Social Return On Investment-verplichting (SROI-verplichting) nog niet met PSO werken, maar hier in de toekomst misschien wel voor openstaan.
Wetenschappelijk onderbouwd keurmerk
PSO is een wetenschappelijk onderbouwd meetinstrument en keurmerk van TNO. Het meet de mate van sociaal ondernemen en is inmiddels dé landelijke norm. Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de aspirant-status, trede 1, 2 en 3.