Het CO2 reductieprogramma is onderdeel van het bedrijfsbrede duurzaamheidsbeleid. Benieuwd hoe we dit aanpakken? Lees meer hierover op onze website.
Doelstellingen
Scope 1 en 2 - CO2 binnen Van Gelder
Onze hoofddoelstelling is 49% CO2-reductie realiseren in 2030 ten opzichte van 2010, gerelateerd aan de omzet en het aantal FTE. De Van Gelder Duurzaamheid Doelstellingen laten zien dat het reduceren van CO2-uitstoot één van de doelen is om duurzaam ons werk uit te voeren. Daarnaast, zet Van Gelder vol in op het inzichtelijk maken van stikstofuitstoot, hergebruik van materialen, klimaatbestendige oplossingen en natuur-inclusief werken op de projecten.
Daarnaast heeft een grote investering plaatsgevonden in een nieuwe asfaltinstallatie in Nijkerk. Met trots hebben we de meest duurzame installatie van Nederland gebouwd. Eind oktober is het zover en vindt de grote opening van de nieuwe asfaltcentrale plaats. Door de voorbereiding en de bouw van de asfaltcentrale heeft de asfaltproductie één jaar stilgelegen vanaf november 2023. Tijdelijk heeft de centrale dus geen CO2-uitstoot uitgestoten. Dit heeft 2.048 ton CO2 bespaard.
Resultaten
Volgens de prognose van 2024 gaat Van Gelder 14.360 ton CO2 uitstoten. Zelfs met groei van Van Gelder Groep wordt een reductie van 440 ton genoteerd. Het elektrische rijden neemt sterk toe, echter zijn een grote hoeveelheid auto's aan het wagenpark toegevoegd die nog niet elektrisch zijn. Dit komt door de overgenomen bedrijven. Het effect van het elektrificeren van het personenvervoer is daardoor minder sterk terug te zien dan verwacht. Ook het gemiddeld aantal gereden kilometers per werknemer neemt al jaar op jaar af. Ook hierbij geldt dat Van Gelder meer kilometers heeft gemaakt door de overgenomen bedrijven. In de komende jaren zal het effect van het elektrificeren en minder kilometers zichtbaar worden.
Het elektrificeren van het materieel komt langzamer op gang dan bij het wagenpark. Bij het verduurzamen van al het materieel zijn er uitdagingen die niet makkelijk op te lossen zijn, zoals netcongestie en beperkingen in beschikbare leveranciers, beschikbare laadvoorzieningen en beschikbare accu’s. Dit betekent lange levertijden en hoge prijzen. Daar komt bij dat opdrachtgevers terughoudend zijn in het inzetten van duurder elektrisch materieel. Regelmatig wordt teruggegrepen naar machines met de schoonste emissieklasse, met de inzet van HVO100. Daarmee doen we het uiterste dat mogelijk is, binnen financiële en veiligheidsgrenzen. Van Gelder is namelijk geen voorstander van het ombouwen van bestaand materieel vanwege veiligheidsrisico’s.
Voor klein materieel is het een heel ander verhaal. Kleine trilplaten, stampers, pompen, minikranen en dergelijke zijn in het algemeen goed elektrisch verkrijgbaar en worden tegenwoordig standaard elektrisch ingekocht. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, dus het is de verwachting dat de doelstelling gehaald wordt, tenzij het wat vertraagt.
Scope 3 - CO2-reductie binnen onze ketens
Naast het inzicht in vervoer en machines in eigen beheer en onze eigen activiteiten (scope 1 en 2), verbeteren we ons zicht op de keten (scope 3). Het blijkt over het algemeen dat 95% van de veroorzaakte CO2-uitstoot in de keten plaatsvindt. In de ketenanalyses op Asfalt en PVC passen we maatregelen toe om CO2-reductie in de keten te realiseren. De doelstelling van ketenanalyse Asfalt is 15% CO2-reductie in de periode 2022-2027. Voor ketenanalyse PVC is het doel om 3% CO2 reductie te bereiken.
Op de website zijn deze ketenanalyses verder in te zien.
Voortgang Ketenanalyses PVC
In 2023 is het convenant tussen Van Gelder en Wavin ondertekend. In dit convenant is de samenwerking bekrachtigd voor het structureel en hoogwaardig inzamelen, sorteren en recyclen van gebruikt buismateriaal. Middels de zogenaamde “Take-Back” service wordt deze samenwerking verder gemonitord. Daarnaast heeft deze verdere samenwerking in 2024 er toe geleid dat er een nieuwe raamovereenkomst tussen Van Gelder en Wavin is opgesteld. Hierin zijn ook afspraken gemaakt over de registratie van CO2 uitstoot van scope 1 en 2 door Wavin.
Vanuit de ontwerpafdelingen van Van Gelder wordt, met name in bouwteams, samen met onze klanten gestuurd op enerzijds hergebruik van pvc in projecten en anderzijds het niet vervangen van pvc op projectlocaties. Hierin is vooral de samenwerking met de klant van belang. Middels trade-offs maken we samen met klanten de voor- en nadelen van ontwerpoplossingen inzichtelijk. Vanuit deze afwegingen worden dan keuzes gemaakt.
Voortgang Ketenanalyse Asfalt
De verwachte CO2-reductie in ketenanalyse Asfalt wordt voornamelijk behaald door verdere ontwikkelingen in het produceren van asfaltmengsels op een lage temperatuur. Vooruitlopend op het voornemen van de asfaltbranche om per 1 januari 2025 alleen nog maar warm-mix asfalt te produceren en leveren, is het aandeel van warm-mix asfalt in 2024 ongeveer 10% van de totale productie. Daarnaast is het TRL-9 certificaat van het Asfaltkwaliteitsloket inmiddels ontvangen, waarmee wordt aangetoond dat onze duurzame deklaagmengsels kwalitatief ten minste gelijkwaardig zijn aan mengsels zonder gerecycled materiaal.