De bruggen in de Amsterdamse binnenstad hebben het zwaar te verduren. Gebouwd in de 19e eeuw, zijn de bruggen niet berekend op de hoeveelheid (zware) voertuigen die er tegenwoordig iedere dag overheen rijdt. Ook de negen vaste bruggen van de Raadhuisstraat tot aan het Mercatorplein moeten grondig worden aangepakt om daarmee het gebied ook de komende 100 jaar veilig en bereikbaar te houden. Van Gelder bouwt mee en legt de Oranje Loper uit in Amsterdam.
250 tot 300 kabels en leidingen
Oranje Loper is een omvangrijk, meerjarig project dat een grote impact heeft op de leefbaarheid en bereikbaarheid van de historische binnenstad. Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken neemt het kabel- en leidingwerk voor vijf van de negen bruggen voor haar rekening. Een flinke klus, want in sommige bruggen liggen wel 250 tot 300 kabels en leidingen. Het kabelvrij maken van de bruggen is stap een. Een aantal van de kabels is niet meer in gebruik en kan zonder consequenties gerooid worden. Het overgrote deel is echter van vitaal belang voor de honderdduizenden om- en aanwonenden en moet daarom straks weer in de nieuwe brug teruggeplaatst worden.
Bereikbaarheid
Hoewel het project technisch ingewikkeld is, vormt de techniek niet de grootste uitdaging. Dat is vooral de bereikbaarheid. In het gebied van de Oranje Loper bevinden zich veel woningen en bedrijven. Met name de lokale horecabedrijven hebben het in coronatijd zwaar gehad. Voor hen is bereikbaar zijn tijdens de werkzaamheden van levensbelang. Ook de 16.000 fietsers en de 30.000 tramreizigers die dagelijks heen en weer reizen, moeten ongehinderd gebruik kunnen maken van de bruggen. Dit heeft flinke impact op de manier waarop Van Gelder haar werkzaamheden uit kan voeren en vraagt om een creatieve aanpak en stevig omgevingsmanagement. Zo worden materieel en grondstoffen aan-, en waar mogelijk, afgevoerd over het water. Hiervoor is een speciaal depot ingericht in Amsterdam-Noord. Een depot waar zowel Van Gelder als bouwpartner Heijmans gebruik van maakt.
Bouwteam
Alle losse kabel- en leidingwerkzaamheden zijn door de gemeente in een contract ondergebracht. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Van Gelder en Heijmans die met elkaar en de gemeente een bouwteam vormen. De gemeente heeft gekozen het project aan twee aannemers te gunnen omdat het een omvangrijke opdracht is die afgerond moet worden, voordat de gemeente bruggen op andere plaatsen in Amsterdam aan kan pakken. Ook op andere fronten werken partijen samen en wisselen zij kennis uit. De ervaringen die worden opgedaan in het bouwteam worden doorvertaald naar toekomstige bouwteams. Want van de in totaal 2.000 bruggen die Amsterdam rijk is, moeten er hierna nog 791 met voorrang worden aangepakt.
Ruimte voor nieuwe kabels
Voordat de bruggen versterkt kunnen worden, moeten de aanwezige kabels en leidingen daarom onderzocht, omgeleid en verlegd worden naar een tijdelijke brug. Zodra het werk aan de bruggen gereed is, plaatst Van Gelder de kabels terug, inclusief een aantal nieuwe glasvezelkabels. Omdat de vernieuwde bruggen een stuk robuuster worden, zal er straks minder ruimte zijn om de kabels terug te plaatsen. Een flinke uitdaging gezien de hoeveelheid extra kabels die straks nodig zijn voor de verduurzaming van de binnenstad.