Van Gelder Waterput

Medewerkers Van Gelder dragen bij aan schoon drinkwater in Gambia

Het klinkt zo logisch. Een waterput heeft een wand van beton. Anders wordt het water immers troebel omdat het vermengd wordt met zand of grond. Maar in Gambia is dit helemaal niet zo normaal. Daar kwam Van Gelder medewerker Gijs Middelweerd achter toen zijn buurvrouw Irma hem vertelde over haar ontwikkelingshulp in Gunjur, op de grens van Gambia en Senegal.

Hoe moeilijk moet het zijn om wat betonelementen aan te schaffen en zo te zorgen voor fris drinkwater, dacht Gijs. Hij legde het probleem voor binnen zijn afdeling speciale projecten. En hoofd projectcoördinatie Robin Lauw werd zo enthousiast, dat een inzamelingsactie op touw werd gezet.

“Iedereen stemde tijdens ons periodiek overleg ermee in om dit project te sponsoren”, vertelt Robin. “We vonden het een goed initiatief en het is leuk om iets voor een ander te doen.”
De put werd op een centraal punt nabij het dorp geplaatst waarbij het een watervoorziening biedt voor meer dan 50 mensen. De mallen waarin de betonnen elementen worden gemaakt, worden van put naar put meegesleept. Besloten werd dan ook om geen betonelementen vanuit Nederland naar Gambia te vervoeren, maar om geld in te zamelen en op die manier daar het cement voor de wanden aan te schaffen. Op die manier konden de bouwers van de 15 meter diepe put zelf bekijken wat er nodig was en werd de lokale economie aldaar gesteund.”

Tikkie

Robin: “Een euro van hier is daar veel meer waard. Iedereen doneerde meteen een tientje per persoon. Sinds de komst van het tikkie gaat dat heel eenvoudig. Dat deden twintig mensen, dus dat was al een mooi bedrag. De directie van Van Gelder verdubbelde vervolgens het bedrag. We hebben het geld op de rekening van de stichting van Irma gestort. We weten dat er geen cent aan de strijkstok blijft hangen en dat alles goed terecht komt. We hebben zelfs al foto’s gezien van ‘onze put’. En ook onze Van Gelder vlag hangt er trots te wapperen. Daar zijn we natuurlijk supertrots op.”

Wie meer wil weten over waterput project in Gunjur kan deze video kijken.