Van Gelder doet aanbesteding binnen twee weken

In twee weken een inschrijving doen, winnen én starten met het bouwteam. Het was nog nooit eerder vertoond, maar het is Van Gelder onlangs gelukt. Opdrachtgever is de gemeente Eindhoven die besloot om het groot onderhoud aan de John F. Kennedylaan in Eindhoven een jaar naar voren te halen.

Van Gelder schakelde snel en waar anders een aanbesteding vele weken in beslag neemt, werd nu met man en macht gewerkt om binnen twee weken het beste voorstel in te dienen. En met succes, want op 6 mei werd duidelijk dat Van Gelder het onderhoud mag verzorgen. De voorbereidingen in het bouwteam startten 7 mei en de voorbereidende werkzaamheden voor de uitvoering op 22 juni. Het werk neemt circa een maand in beslag.

Voorbereiding

Volgens Procesmanager Aart van Steenbergen werd bij deze aanbesteding een nieuwe, zeer ondernemende manier van werken geïntroduceerd. Om op die manier sneller dan snel te kunnen schakelen. “Wat we goed hebben gedaan, is dat we het project niet als een tender hebben behandeld, maar er echt mee aan de slag zijn gegaan. Dus alsof we het werk al hadden. Ook na het inleveren van de tender zijn we doorgegaan met de werkvoorbereiding. Dat was natuurlijk een risico, en daar was lef voor nodig, maar we hadden gewoon geen tijd te verliezen. Als we hem niet zouden winnen, hadden we gewoon pech, zo hebben we gedacht. Gelukkig was dat niet het geval. Het was hard werken, maar dat is niet erg.”

Videobellen

Dat herkent Pascal van Melick van de gemeente Eindhoven wel. “Dingen die normaal niet kunnen, konden nu wel. Zo was de medewerking van Rijkswaterstaat heel fijn. Alle doorlooptijden waren korter. Videobellen en thuiswerken hebben ook geholpen. Je had heel veel gewonnen tijd door het ontbreken van reistijd. Daarnaast was de agenda van veel mensen leeg. Hun beschikbaarheid was daarom groot. Dat gold trouwens ook voor hun flexibiliteit. Normaal werken mensen tussen zeven en vier, maar nu konden we soms om zes uur al schakelen, of ging het werk in de avond nog door.

Coronaperiode

Het groot onderhoud stond eigenlijk gepland voor de zomer van 2021. De gemeente Eindhoven besloot echter om de klus een jaar naar voren te halen. Dit besluit was mede het gevolg van de coronamaatregelen en het beroep dat het Rijk en Bouwend Nederland deed op gemeenten, om projecten als deze te versnellen. Zodat aannemers in deze tijd niet zonder werk komen te zitten. Van Melick: “We waren in maart al volop bezig met de voorbereidingen van dit werk voor 2021. Toen kwam corona en zagen we het verkeer drastisch afnemen en gingen evenementen niet door. Dat was het moment waarop we op het idee kwamen om het traject te versnellen. We wisten dat, als we dit niet zouden doen, we er achteraf spijt van zouden krijgen.”