Optimalisatie Windparken Oosterscheldekering

Van Gelder start met aanleg bekabeling Windparken Oosterscheldekering

E-Connection start met het project Optimalisatie Windparken Oosterscheldekering. In opdracht van E-Connection gaat Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken aan de slag met de aanleg van de bekabeling van de windturbines en het afmonteren ervan in de windturbines. En daarnaast realiseren we de HDD-boringen.

Volgens Projectmanager Gijs Middelweerd van Van Gelder is dit project hen gegund omdat Van Gelder enerzijds de beste prijs had en er anderzijds veel vertrouwen was in van Gelder. “We hebben de afgelopen jaren meerdere projecten gerealiseerd voor E-Connection. Die samenwerking verliep altijd prima en we hebben bewezen dat we hier heel goed in zijn”, aldus Middelweerd.

Unieke combinatie

De voorbereiding voor de bouw en opschaling van de windparken heeft tien jaar in beslag genomen. De eerste fase bestaat uit vier windparken met in totaal 11 turbines, waarmee begin 2022 net zoveel windstroom wordt opgewekt als 60.000 huishoudens jaarlijks gebruiken. Door windenergie te optimaliseren op de concentratielocatie Oosterscheldekering, wordt de unieke combinatie van windenergie, natuur, recreatie en waterkering versterkt.

Alles in huis

Middelweerd is blij met het grote windturbineproject. “Dit is een project dat goed past bij Van Gelder. Wij hebben namelijk alles in huis voor de realisatie, engineering en de voorbereiding van de kabelaanleg en het maken van HDD-boringen. In totaal worden er door ons achttien gestuurde boringen uitgevoerd. Maar we doen niet alleen het werk onder de grond, we gaan ook erboven flink aan de slag. We houden ons namelijk ook bezig met het omgevingsmanagement met betrekking tot flora en fauna. De windturbines worden immers tussen twee natuurgebieden in geplaatst, waarbij heel veel aandacht is en moet zijn voor de natuurlijke omgeving.”

Overlast beperken

E-Connection geeft aan dat tijdens de bouw van de windparken en de werkzaamheden voor de netaansluiting de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt en tegelijkertijd de omgeving zo goed mogelijk geïnformeerd wordt. Middelweerd: “Dat wordt ons werk en ook daar zijn we heel bedreven in. Zowel de verkeersveiligheid als ook de waterveiligheid hebben, naast de natuur, onze grootste aandacht.”